avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit CAS (pensii) pentru PFA (fara contract de munca)
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

CAS (pensii) pentru PFA (fara contract de munca)

Buna ziua,

In cazul in care o persoana trece de pe contractul de munca pe PFA la norma de venit, ce obligatii are fata de Casa de Pensii?

Cineva mi-a spus: min 16 RON lunar
In alte posturi aici pe forum am gasit ceva peste 30% (probabil din venitul normat).

Imi puteti da mai multe detalii?

Am cautat si nu am reusit sa gasesc un post cu aceste informatii, majoritatea sunt in legatura cu CASS (sanatate).

Multumesc anticipat,

Cu respect,
Dragos
Cel mai recent răspuns: dragos.rusu , utilizator 22:20, 31 Mai 2010
potrivit legislatiei in vigoare in acest moment nu esti obligat sa platesti contributie de asigurari sociale. Poti opta insa sa inchei un ctr cu Casa de Pensii si sa platesti contributia minima (daca vrei sa iti maresti astfel pensia pe care o vei primi la batranete, desi personal cred ca exista metode mai eficiente de a-ti asigura fonduri pentru acele vremuri) :). Este posibil insa ca situatia sa se schimbe in viitorul f. apropiat si sa fie obligate si PFA-urile sa plateasca aceasta contributie.
in cazul in care nu aveti contract de munca , sunteti obligat ca PFA sa incheiati contract cu casa de pensii pe o contributie minima pe care o alegeti dvs
monimiron a scris:

in cazul in care nu aveti contract de munca , sunteti obligat ca PFA sa incheiati contract cu casa de pensii pe o contributie minima pe care o alegeti dvs

Deocamdata sunt pe cartea de munca, dar eram interesat de o eventuala trecere pe PFA.

Aha. Stiti cumva si care este suma de plecare, sau unde este precizat in lege ce avantaje genereaza contributia unei sume mai mari?

As mai avea si o alta intrebare: contractul cu casa de pensii: cand trebuie incheiat si daca trebuie reinnoit anual.

Multumesc mult pentru raspunsuri.

Cu respect,
Dragos
avantajul unei sume mai mari este doar pentru stagiu de cotizare la pensie, la punctele de pesnie castigati, suma de plecare poate fi si 100lei cum vreti dvs., dar luati in calcul cota de 31,3% care se aplica lunar sumei pe care o declarati in contract, contractul cu casa de pensii se incheie o singura data si nu trebuie reinnoit anual , cand inchideti pfa incetati si contractul cu casa de pensii !
monimiron a scris:

avantajul unei sume mai mari este doar pentru stagiu de cotizare la pensie, la punctele de pesnie castigati, suma de plecare poate fi si 100lei cum vreti dvs., dar luati in calcul cota de 31,3% care se aplica lunar sumei pe care o declarati in contract, contractul cu casa de pensii se incheie o singura data si nu trebuie reinnoit anual , cand inchideti pfa incetati si contractul cu casa de pensii !

Aha. Multumesc frumos pentru toate informatiile oferite aici.
In sfarsit am inteles :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie pensie pfa norma de venit StefiPop StefiPop Buna ziua. Doresc sa stiu daca un PFA cu norma de venit are obligativitatea platii pensiei, deoarece, desi am trimis declaratia 600 pentru anul 2013, ... (vezi toată discuția)
Vechime alonso_first_one alonso_first_one In cazul in care lipsesti din tara,se poate plati o taxa pentru ca vechimea sa mearga in continuare in cartea de munca?O colega mi-a spus ca a inainte de a ... (vezi toată discuția)
Obligatiile pfa fata de bs si bass(fonduri) ContSters109653 ContSters109653 Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real . Multumesc (vezi toată discuția)