avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii salariul minim pe economie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

salariul minim pe economie

Buna ziua!
Multumesc inca o data pentru raspunsurile si lamuririle legate de clauza contractuala. Voiam sa va mai intreb cat este salariul minim pe economie la ora actuala, brut si net.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 00:04, 12 Ianuarie 2013
700 lei brut si aproximativ 530 lei net.
Firma la care ar urma sa ma angajez, ofera, pe cartea de munca salariul minim pe economie, de 700 brut si netul care ii corespunde, dar angajatii iau salariile in mana, in functie de functie.Mie, de exemplu, mi-au spus ca as primi in mana 800 ron. Ce parere aveti? Firma respectiva plateste taxele la stat sau nu?
Pai daca brutul e 700 si plateste 800 net :)), habar nu am. Cum adica iau salariile in functie de functie? De ce nu diferentiaza si nu incadreaza cu un salariu mai mare, in acest caz?
Si mie mi se pare ciudat. Firma respectiva cere ca, pe langa contract, sa se semneze si o clauza care prevede ca angajatul nu are voie sa isi dea demisia pentru o perioada de 5 ani, in anumite conditii pe care inca nu le-am vazut pentru ca inca nu am semnat nimic. In acest context, despre aceeasi firma, am aflat ca toti angajatii au acelasi salariu pe cartea de munca, adica minimul pe economie (cum mi s-a spus si la interviu), dar diferentierile se fac in salariul primit de angajati. Si, singurul motiv pentru care o firma ar face asta, din cate imi dau seama, ar fi ca de fapt plateste mai putin taxe la stat, sau nu plateste contributiile la stat, gen somaj, asigurare de sanatate, etc. Personal nu am mai auzit de asemenea practici.

Va multumesc mult!
Lasand gluma la o parte, angajatorul poate stimula salariatii prin anumite bonusuri. Acum nu stim despre ce firma este vorba, dar daca exista un angajament sa nu se paraseasca firma timp de 5 ani, inseamna ca exista si un revers. Ce se intampla in cazul in care un angajat pleaca din aceasta firma mai devreme? Nu trebuie neaparat sa nu plateasca contributiile. Puteti verifica dupa denumire si cod fidcal daca are datorii la bugetul de stat si BASS, accesand acest link.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Calcul salariu. edi_radu edi_radu Buna seara, Sunt intro situatie, mai bine spus in contradictoriu cu angajatorul meu care ma plateste cu minim pe economie, 3300 brut, implicit 800 ron ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca florin40 florin40 Buna ziua.As dori sa aflu cum se calculeaza sporul de vechime ,daca acest spor este trecut in salariul de incadrare sau nu.Vreau sa aflu acest lucru deoarece ... (vezi toată discuția)
Contributii la salariul minim globalmures globalmures as dori daca va rog sa stiu cit ie salarul minim si cit platesc la stat exact dupa salarul minim va multumesc (vezi toată discuția)