avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua!
As dori citeva informatii.... Ce trebuie sa fac:
- suntem 7 frati si ambii parinti sunt decedati de mai mult de un an.
- jumatate din casa este trecuta pe mine si cealalta jumatate este pe parintii decedati, din momentul cumpararii casei. As dori sa trec casa pe mine.
Trei dintre frati sunt de acord cu acest lucru iar trei nu sunt de acord. Ce trebuie sa fac?


Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:48, 9 Februarie 2009
informatiile furnizat enu sunt complete.oricum, de principiu, daca nu puteti rezolva problema amiabil, si, implicit, pe cale notariala, va trebui sa va adresati instantei. Mai trebuie analizate o serie intreaga de detalii.Dvs, trebuie sa faceti 2 succesiuni, sa verificati care dintre cei 7 frati a acceptat succesiunea in termen de 6 luni de la deschidere (deschiderea intervine la deces)( numai asa au drept de mostenire..etc). Ma refer la ambele (si mama si tata- parintii decedati)
nU veti putea obtine rezolvarea problemei decat pe calea unei actiuni in justitie.
revin, aveti nevoie si de ajutor calificat.Luati--va avocat, pe de o parte intrucat sunt aspecte juridice care trebuie lamurite, si pe alta intrucat un avocat ... bun stie sa formuleze corect si complet actiunea de partaj succesoral.

av. Ileana Schwarz
Ce informatii mai aveti nevoie?
Cum pot sa stiu care dintre cei 7 frati a acceptat succesiunea. Daca nu au acceptat succesiunea in termen de 6 luni de la decesul parintilor ce se intampla atunci?

Va multumesc
Acceptarea succesiunii se poate face la notar printr-o declaratie in termenul de 6 luni de la deces.
Intrucat in practica, putini sunt cei care acorda importanta acestui termen, ramane ca in instanta sa se faca aceasta dovada.
Potrivit jurisprudentei, anumite acte/fapte ale mostenitorilor sunt asimilitate acceptarii tacite a succesiunii, altele nu.Va trebui analizat daca fiecare din cei 7 frati a facut astfel de acte.( cu titlu de exemplu: acte de administratie care nu au un caracter urgent, actele de folosinta a bunurilor succesorale si, in special, actele de dispozitie intrucat cel care le-a facut s-a comportat ca un adevarat proprietar si nu ar fi putut savari acele acte fara sa fi voit sa accepte succesiunea).

In situatia in care se constata ca nu se poate retine acceptarea tacita, mostenitorul desi descendent ( ca in cazul dvs.) va fi inlaturat de la mostenire.

De aceea spuneam ca trebuie lamurite mai multe aspecte si ca nu are sens sa va dau detalii tehnice, ci , mai degraba, o informatie primara care sa va fie utila.

av. Ileana Schwarz
bani cheltuiti si lucruri nefacute la timpul lor. cred ca si eu sunt in situatia asta
da, dar dvs deja aveti jumatate de casa pe numele dvs. acum vedeti si dvs ce au facut fratii. puteti demonstra ca ati acceptat tacit mostenirea si astfel nu veti fi inlaturata.
de aceea e bine sa va adresati unui avocat.

av. vasilescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori? mon@ mon@ Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Despre ce e vorba: Bunicul meu a decedat in urma cu 7 ani. Dansul era recasatorit (in urma decesului bunicii) de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Anulare act succesiune cristea adi cristea adi buna ziua tuturor. sunt noua pe acest site pt ca am o problema si m-am gandit ca poate cineva stie sa-mi dea un raspuns. in 1993 bunica mea a murit.ea avea 5 ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu mostenirea in acest caz? nicoleta_85 nicoleta_85 Ce se intampla cu mostenirea (sa spunen o casa, masina si terenuri) in cazul in care nu se deschide succesiunea in termen de 6 luni de la decesul unei ... (vezi toată discuția)