avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act succesiune

buna ziua tuturor. sunt noua pe acest site pt ca am o problema si m-am gandit ca poate cineva stie sa-mi dea un raspuns.
in 1993 bunica mea a murit.ea avea 5 copii. ca bunuri avea doar o casa veche cu teren de 200 m*.unul din copii a murit in 1996. acesta avea 2 copii. succesinea acestei case s-a facut in 1997. la succesiune s-au prezentat doar cei 4 copii deoarece unul din nepotii descendenti ai celui de-al cincilea a refuzat tacit sa participe iar celalat nu era de gasit .oricum in actul de mostenitor au fost declarati doar 4 frati.
dupa toti acesti ani unul din nepoti(cel care nu era de gasit la momentul respectiv) a deschis proces cerand anularea actului de succesiune.
mentionez ca reclamanta a chemat ca parat si pe fratele ei care nu se prezinta la proces si a mai chemat-o si pe fiica unuia dintre frati deoarece respectivul a decedat care de asemenea nu se prezinta la proces deoarece locuieste in strainatate
in 1997 acea casa a fost vanduta la 40mil lei.
are vreo sansa de castig?daca da, aveti idee ce suma ar trebui platita de parati?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:11, 27 Martie 2009
Daca se va stabili prin instanta ca nepotul avea calitate de mostenitor acceptant, asta este.Se poate ajunge si pana la anularea actului de instrainare pe care l-ati incheiat.
De ce nu incercati pana la urma sa-i dati o suma si sa terminati toata povestea?Incercati sa calculati cota care i s-ar fi cuvenit.

Retineti ca va trebui insa sa faca dovada acceptarii succesiunii.

succes
av. Ileana Schwarz
mutumesc d-na avocat pt raspuns. ma scuzati dar ce inseamna ca va trebui sa faca dovada acceptarii succesiunii?
Simpla calitate de descendent nu ii ofera si calitatea de mostenitor. Are vocatie la succesiune dar pentru a i se recunoaste calitatea trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii in termen de 6 luni de la deces. Acceptarea presupune fie o simpla declaratie la notar , fie efctuarea unor acte sau fapte juridice care sa poate fi interpretate ca acceptare, persoana comportandu-se ca un mostenitor acceptant.
In situatia prezentata de dvs., este foarte posibil sa nu fi stiut de deces. Dar la notar nu ati fost intrebati?Fie notarul nu a procedat corect, fie dvs, nu l-ati informat corect.


veti vedea.
av. Ileana Schwarz
in certificatul de mostenitor scrie:
mostenitori: sunt numerati 4 copii.
au renuntat la succesiune:nu sunt.
sunt straini de succesiune prin neacceptare: nu sunt.
de deces sigur a stiut pt ca bunica a murit in 93 iar succesiunea s-a facut in 97.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
cristea adi, utilizator
Daca paratii nu se vor prezenta la proces sau nu-si vor prezenta apararile, reclamanta ar putea avea castig de cauza.=D>
Paratul care este in tara ar putea sa invoce macar in scris, :rtfm: in apararea sa, prescriptia dreptului de optiune succesorala, respectiv faptul ca reclamanta nu a acceptat succesiunea in termenul de 6 luni de la data decesului defunctei.

Av. Cermak
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces anulare act succesiune cristea adi cristea adi buna ziua tuturor. sunt noua pe acest site pt ca am o problema si m-am gandit ca poate cineva stie sa-mi dea un raspuns. in 1993 bunica mea a murit.ea avea 5 ... (vezi toată discuția)
Succesiune hnelutu hnelutu Buna ziua! As dori citeva informatii.... Ce trebuie sa fac: - suntem 7 frati si ambii parinti sunt decedati de mai mult de un an. - jumatate din casa este ... (vezi toată discuția)
Moștenire sora Ana. Albu82 Ana. Albu82 Unchiul meu a decedat in Iulie 2015. A expirat termenul de un an, in care mama mea (sora defunctului), trebuia sa întocmească demersurile pentru acceptarea ... (vezi toată discuția)