avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare locuinte
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare locuinte

Am o camera de camin cu o suprafata totala de 11 mp la ultimul etaj (etajul 4) intr-un bloc din beton in Craiova. Valoarea acestei locuinte este de maxim 10.000 euro adica aproximativ 45.000 ron. Aceasta asigurare obligatorie pentru mine reprezinta un furt din buzunarul propriu. De ce sa fiu obligat sa-mi asigur locuinta la o valoare dubla ? Ma despagubeste societatea de asigurari la aceasta valoare in cazul unei daune totale?
Cel mai recent răspuns: nairam63 , utilizator 20:12, 17 Ianuarie 2013
Nu faceti comparatie intre pretul constructiei si valoarea de piata.Valoarea asigurata prin PAD, a fost stabilita prin aproximarea a doua tipuri de locuinte, influenta majora (si singura aleasa) fiind materialul constructiei.Da, in cazul unui dezastru, despagubirea este maxima , respectiv 20000E pentru locuintele construite din materiale solide(caramida,beton,etc), indiferent de suprafata.Chiar daca doriti o polita facultativa, asiguratorul va accepta suma asigurata incepand cu minimul prevazut de PAD.
Adevarul este ca nimeni nu va despagubi o suma mai mare decat cea de pe piata, chiar si legeA Asigurarilor prevede expres acest lucru ( despagubirea nu va depasi valoarea bunului la data producerii pagubei!) astfel incat nu vad de ce sa nu puteti incheia o asigurare facultativa a camerei de camin, la o suma asigurata de 10.000 Euro. Asta, intrucat, repet, nici o firma de asigurare nu va plati o suma de 20.000 Euro pentru un imobil care valoreaza jumatate sau chiar mai putin ( depinde de anul constructiei, locatie, oras, etc.).
Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor,este o lege speciala care prevede:
Art. 22
Pentru riscurile prevazute la art. 6, sumele platite de
asigurator asiguratului cu titlu de despagubire, in baza PAD,
se constituie dupa cum urmeaza:
a) valoarea asigurata obligatoriu sau, dupa caz, parte din
aceasta, corespunzatoare valorii pagubei, se incaseaza de
asigurator de la PAID, in conformitate cu normele emise de
C.S.A. in aplicarea prezentei legi;

"Valoarea bunului" este prevazuta de legea generala a asigurarilor si se aplica asigurarilor facultative.Daca dezastrul a produs numai o paguba partiala, atunci se platesc reparatii in limita asigurata.Aici se poate sa apara un dezavantaj privind marimea sumei asigurate, care poate fi inlaturat prin incheierea unei polite facultative, in care se pot cuprinde si alte evenimente in afara dezastrenor naturale, precum si suma maxima asigurata.
Conditia ca o polita facultativa sa suplineasca o PAD obligatorie, este ca suma asigurata sa fie cel putin egala cu cea prevazuta de legea speciala.
De aici rezulta si motivul pentru care niciun asigurator nu va incheia o polita facultativa pentru valori mai mici, decat specificand "subasigurarea" avand ca efect direct, faptul ca obligatia proprietarului ramane neacoperita, si va suporta consecintele prevazute de Legea 260/2008 pentru cazul celor care nu-si asigura locuinta in termenele specifice.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013
nucu$, utilizator
Vin si eu cu o intrebare la aceste polite obligatorii:
Stie cineva ceva de o clauza in care s-ar stipula cum ca in cazul unui viciu de constructie, respectivul proprietar, a carui cladire sa zicem ca s-a darmat din cauza unui cutremur, nu va fi despagubit?
Daca s-a construit cu respectarea proiectului si / sau autorizatiei de constructie , nu este nicio problema . De asemenea de la o societate de asigurari la alta difera foarte putin forma conditiilor generale ( sau excluderile) . In principiu cladirea , pentru a fi asigurabila trebuie sa respecte conditiile: - sa nu fie incadrate in clasele 1 si 2 de risc seismic
- sa nu se afle in stare avansata de degradare,nelocuite sau parasite
- sa nu se afle in zone cunoscute ca fiind expuse la alunecãri de teren sau inundatii
Uneori se mai specifica si faptul ca locuinta este / nu este locuita permanent .
Mare atentie cand alegeti asigurarea pentru locuinta dvs. Puteti opta pentru sfatul unui profesionist sau o puteti " cumpara" dintr-un mall pe principiul " cel mai mic pret"
O zi buna!

Alte discuții în legătură

Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta eka20 eka20 Buna seara! Avem credit de nevoi personale cu ipoteca si in urma achizitionarii acestuia, suntem obligati la asigurarea locuintei. Platim anual 250euro, iar ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)