Am avut un contract de munca pe 3 luni care s-a prelungit cu inca 3 luni. Astazi, 11 ian. s-a incheiat si ma asteptam sa primesc cat mai curand actele, inclusiv adeverinta pt somaj cu toate platile contributiilor catre stat. Si, bineinteles, salariul ramas restant. Nici macar o copie a celui de-al doilea contract nu am primit.
Precizez ca pe 15 a lunii este zi de salariu.
Intrebari:
1) Decizia de incheiere a contractului de munca, nota de lichidare etc., nu ar fi trebuit sa le primesc astazi, ultima zi de munca?
2) Salariul? Pt salariu va trebui sa ma duc pe 15 ian si 15 febr pt a-l incasa? Cel putin asa mi s-a spus.
3) Adeverinta pt somaj, cu platile facute mi s-a spus de la oficiu ca trebuie sa o depun in termen de 10 zile pt a beneficia in continuare de somaj.
Firma spune ca platile este legal sa le faca pana pe 25 februarie, adica la 10 zile dupa ziua de salariu pt luna ianuarie.
Ce se intampla cu luna in care nu lucrez si nu am nici adeverinta pt somaj?
Este posibil ce sustine firma?
In mod normal trebuia sa intrati in posesia documentelor dar, termenul legal pentru D112 si pentru plata contributiilor salariale este 25 ale lunii curente pentru luna expirata.
In conformitate cu art 38 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cererea se depune in termen de 10 zile de la data incetarii raportului de munca
"Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
.......
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii. "
Dar nu pot depune actele fara adeverinta de somaj pe care firma spune ca mi-o poate da, in mod legal, abia pe 25 februarie.
Implicit perioada 11 ian - 25 febr nu beneficiez de somaj.
Asta ar insemna ca legal niciodata nu se poate beneficia de somaj de la data incetarii contractului, ci dupa cel putin o luna.
Este corect? Asta prevede legea?
Multumesc anticipat!