avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reabilitare termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reabilitare termica

Buna seara
Poate cineva sa ma lamureasca in urmatoarea problema?
Mama mea locuieste intr-un apartament situat intr-un bloc construit in 1968 in Constanta. Comitetul de bloc a hotarat sa faca izolatia termica exterioara a blocului drept pentru care au hotarat sa plateasca lunar 50 ron. Pana acum s-au strans 200 ron/apartament. Mama este o persoana singura (74 ani) cu o pensie de urmas de 360 ron si nu poate sa platesca suma necesara acestei lucrari. Mentionez ca locuieste la parter intr-un ap. de 3 camere iar suprafata pe care ar trebui sa o izoleze este de aprox 50 m2. Cei de la asociatia de locatari spun ca vor sa faca lucrarea cu subventie de la Primarie iar fara mama nu ar mai intruni conditiile ca nr de apartamente pentru aceasta lucrare. Pentru ca nu a platit nimic au somat-o ca daca nu plateste acesti bani va plati prnalizari cca 10 ron /luna. o pot obliga sa dea acesti bani? oricum ar fi ea nu poate plati toata lucrarea si deci nu o poate face . Ma poate sfatui cineva ce sa fac in aceasta situatie, cum imi pot ajuta mama? Mentionez ca nici eu nu am posibilitatea de a o ajuta financiar in aceasta sdituatie. In asteptarea sfaturilor d-voastra va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: radud62 , utilizator 18:33, 25 Martie 2009
Din pacate pt mama dvs, deciziile asociatiilor de proprietari sunt obligatorii pentru toti locatarii.
penalizarea cu 10 lei/luna pt o datorie de 50 lei este o amenintare menita sa va faca a plati acea suma, dar ilegala dpdv al cuantumului.
explicatie: conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, hotarirea LEGALA de penalizare ar trebui sa fie in cuantum de maxim 0,2% pe zi pentru suma datorata, ceea ce inseamna in medie maxim 6% lunar. iar la suma de 50 de lei lunar, penalizarea ar trebui sa fie maxim de 3 lei, DACA ACEASTA PENALIZARE DE 0,2% A FOST STABILITA PRINTR-O DECIZIE IN ADUNAREA GENERALA A ASOCIATIEI, pentru toate sumele datorate asociatiei
deci este un abuz impunerea celor 10 lei/luna ca penalizari, fiind o ilegalitate, depasind cu peste 200% cuantumul maxim al penalizarilor prevazut de cele doua acte normative
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
ContSters61266, utilizator
neagu_mariea a scris:

Pana acum s-au strans 200 ron/apartament. Mama este o persoana singura (74 ani) cu o pensie de urmas de 360 ron si nu poate sa platesca suma necesara acestei lucrari. Mentionez ca locuieste la parter intr-un ap. de 3 camere iar suprafata pe care ar trebui sa o izoleze este de aprox 50 m2. Cei de la asociatia de locatari spun ca vor sa faca lucrarea cu subventie de la Primarie iar fara mama nu ar mai intruni conditiile ca nr de apartamente pentru aceasta lucrare. Pentru ca nu a platit nimic au somat-o ca daca nu plateste acesti bani va plati prnalizari cca 10 ron /luna. o pot obliga sa dea acesti bani? oricum ar fi ea nu poate plati toata lucrarea si deci nu o poate face . Ma poate sfatui cineva ce sa fac in aceasta situatie, cum imi pot ajuta mama? Mentionez ca nici eu nu am posibilitatea de a o ajuta financiar in aceasta sdituatie. In asteptarea sfaturilor d-voastra va multumesc anticipat .

Eu va sugerez sa faceti o scrisoare catre presedinte si sa o depuneti la asociatie. Aratati acolo ceea ce ati scris si aici cu mai multe amanunte. Solicitati ca datoria mamei sa fie suportata din alte fonduri ale asociatiei, sa nu mai calculeze penalizari si sa faca o rata lunara mai mica suportabila de mama dv.
Altfel cei care administreaza treburile asociatiei vor calcula penalizari ca pentro orice restanta. Si daca suma neplatita este de 200 ron X 0,2% X 30 zile = 12 ron pe luna, ceea ce poate este normal daca asa s-a stabilit prin sistemul propriu de penalizari al asociatiei dv. Intamplator asa este si la asociatia mea. Cand facem o reparatie mare se afiseaza intreaga suma si daca intr-o perioada stabilita si afisata cineva nu-si achita datoria incep sa curga penalizarile.
Trebuie sa gasiti intelegere la conducerea asociatiei.
Noi am prevazut in sistemul propriu de penalizari ca "Pentru proprietarii cu mari probleme sociale comitetul executiv poate stabili măsuri de ajutorare"la cerea acestora.
Accesati adresa noastra poate va este de folos

[ link extern ]
Nu stiu in ce masura veti gasi intelegere totala la conducerea asociatiei, dar eu cred ca ar fi bine sa mergeti la presedintele asociatiei si sa-i propuneti exact ceea ce v-a sugerat adriantot, o rata mai mica.
Pe de alta parte, nu va suparati ca va spun, dar este mama Dv, cu un venit absolut precar. Nu credeti ca, in calitate de fiu mostenitor ati putea sa contribuiti cu ceva banuti la reabilitarea termica a unei locuinte care va va reveni peste ani (va doresc sa fie cat mai multi)?
Si inca pe de alta parte, mama Dv. sta singura intr-un apartament de 3 camere cu o pensie atat de mica? Intelegeti probabil ce vreau sa spun.
Pentru George Serban#-o
Foarte dur lucrezi .Pune-te in situatia acelei batrane si sa vezi cum este.
[EDITAT]
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati la asociatia de locatari danielamanea danielamanea buna ziua locuiesc intr-un bloc si sunt debrasata de la furnizorul de agent termic de cand am cumparat apartamentul in urma cu 6 ani luna aceasta ... (vezi toată discuția)
Coeficient penalitati intretinere! radu_ro1985 radu_ro1985 Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere! Spre ... (vezi toată discuția)
Proces verbal lulush lulush Buna ziua, am o rugaminte la Dvs. sunt proprietar de apartament si am rpces u Asociatia de Proprietari ,care mi-a calculat gresit penalizarile care sunt cu ... (vezi toată discuția)