avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cine, cand si cum plateste concediul maternitate: ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cine, cand si cum plateste concediul maternitate: prenatal si lauzie?

Buna ziua,
Scurt istoric: sunt angajata cu toate formele legale (contract de munca) a unei societati comerciale din Bucuresti din luna noiembrie 2006. In anul 2008, luna iunie, am ramas insarcinata lucru comunicat angajatorului meu. Incepand cu data de 19.01.2009 am intrat in concediul maternitate - prenatal. Intrebarile mele sunt legate de intreaga procedura (de la aducerea actelor la locul de munca, pana la primirea banilor) ce are loc in privinta concediului prenatal. Apelez la dumneavoastra deoarece intampin ceva "dificultati" din partea angajatorului si nefiind atat de bine pusa la punct cu acest domeniu doresc ma informez cu privire la drepturile mele. Fac mentiunea ca am citit toate legile cu privire la acesta, insa nu m-am lamurit.
Angajatorul meu mi-a comunicat urmatoarele: concediul de maternitate - prenatal il va depune o singura data, la sfarsitul perioadei - cand nasc, iar banii ii voi primi dupa aceasta data, dupa ce statul va face varsamantul catre firma din fondul care se ocupa de asigurari, concedii si indemnizatii.
Asa se procedeaza? Eu duc concediul prenatal pentru fiecare luna in parte, insa toate se duc doar o singura data, la sfarsitul perioadei de catre angajator? E corect sa raman fara nici o remuneratie timp de doua luni si jumatate? Banii cuveniti in acest caz nu trebuie sa ii primesc de la firma ca si in cazul concediului medical, iar societatea ii recupereaza de la stat?
Va solicit ajutorul deoarece am dus la locul de munca concediul prenatal pentru luna ianuarie si februarie, si nu doresc sa intampin probleme de genul - sa nu primesc banii - din cauza unor greseli din partea firmei.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.Daca mai aveti nevoie de detalii suplimenatare pentru a-mi raspunde la intrebari nu ezitati sa ma contactati.
Cu stima, Munteanu Ionela

Cel mai recent răspuns: munteanu ionela , utilizator 14:49, 9 Februarie 2009
Concediul de maternitate ( pre si postnatal) se depune lunar pana la data de 5 a lunii pentru luna anterioara. Acesta se plateste de catre angajator, lunar, si se recupereaza de la Casa de sanatate.
Se plateste lunar pentru ca se face lunar stat de plata. Nu se astepta decontarea de catre CAS, suma respectiva fiind dedusa din contributiile angajatorul la luna pentru care se datoreaza si doar diferenta se vireaza la cerere catre angajator. Astfel angajatorul poate solicita lunar diferenta de la CAS.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
adelaida_07, utilizator
In completare la raspunsul competent ce vi s-a dat vreau sa va spun ca mai sunt angajatori care nu cunosc legile (si in acest caz ma refer in special la contabilul care ar trebui sa stie) si inventeaza motive pentru a va hartui. De ce oare multi angajatori sunt suparati pe angajatele care nasc?
Va multumesc pentru raspunsul acordat. Am sa ma interesez ce pot face de aici incolo, unde trebuie sa ma adresez pentru a mi se respecta drepturile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.urmeaza sa nasc pe 24 februarie 2022.ma intereseaza ... dora881988 dora881988 Buna ziua.Urmeaza sa nasc pe 24 Februarie 2022.Ma intereseaza cum se plateste concediul prenatal,postnatal si cel de crestere copil si de catre cine(angajator ... (vezi toată discuția)
Prenatal / postnatal laura25gabi laura25gabi Buna ziua, Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii iunie , pana pe 7 ian am fost angajata la o firma iar din 8 ian mi-am bagat cartea de munca la cumnatul meu pe ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/postnatal ioanaina ioanaina Buna ziua, 2 intrebari, va rog,: 1. sunt insarcinata in 6 luni, in luna decembrie urmeaza sa nasc, salariul brut este 3200 lei, primesc si bonuri de masa, as ... (vezi toată discuția)