avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... termen raspuns adresa
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

termen raspuns adresa

buna ziua!
As dori sa stiu in cat timp este obligat un funtionar public sa raspunda adreselor. Eu stiam ca 30 de zile, dar nu stiu daca lucratoare sau nu... Si mai stiam ca aceste 30 de zile se pot prelungi in anumite conditii.... Puteti sa-mi indicati legea care reglementeaza aceste termene.
Informatia ii este necesara unei colege care a fost data in judecata de catre un cetatean, pe motiv ca nu i s-a raspuns la timp( cererea lui a fost depusa pe 11 decembrie). Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:41, 9 Februarie 2009
Actul normativ care reglementeaza activitatea de solutionare a petitiilor este OG 27/2002, aprobata prin Legea nr. 233/2002. Acolo se prevede ca termenul de raspuns la o petitie este de 30 de zile ( calendaristice), iar in cazul in care problema sesizata necesita cercetari suplimentare, conducatorul institutiei sau autoreitatii publice poate dispune prelungirea acestui termen de maxim 15 zile. Oricum , chemarea in judecata direct a unui functionar public, nu este corecta, in caza trebuind sa figureze autoritatea sau institutia publica si eventual, alturi de aceasta si functionarul care se face vinovat de refuzul de a rezolva cererea, daca se solicita plata unor despagubiri, iar functionarul poate chema in garantie pe superiorul sau ierarhic de la care a primit ordin sa nu elaboreze actul respectiv ( art. 16 din Legea nr. 554/2004)
Multumesc mult pentru raspuns. As mai adauga faptul ca, colega mea a raspuns acestei adrese , la cateva zile de la primirea adresei, numai ca raspunsul pe care colega mea l-a dat a fost partial.
In aceasta situatie persoana avea posibilitatea sa revina cu o noua cerere pentru a solicita fie completarea raspunsului, fie comunicarea completa a datelor. Daca insa a apelat direct la instanta, ceea ce poate face instanta, in situatia in care constata ca actiunea este indreptatita, este sa oblige institutia sau autoritatea publica sa emita actul sau sa raspunda la cererea formulata. Aceasta in conditiile in care se stabileste ca prin emiterea actului in forma in care s-a emis s-a produs o vatamare persoanei. In lipsa unei atare vatamari, actiunea nu va fi admisibila. In orice caz, daca s-a ajuns la litigiu in contensios administrativ apararile se fac in fata instantei, trebuind introdusa in cauza si instituia sau autoritatea publica respectiva.
multumesc, mi-ati fost de un real ajutor!
bianca_k39 a scris:

buna ziua!
As dori sa stiu in cat timp este obligat un funtionar public sa raspunda adreselor. Eu stiam ca 30 de zile, dar nu stiu daca lucratoare sau nu... Si mai stiam ca aceste 30 de zile se pot prelungi in anumite conditii.... Puteti sa-mi indicati legea care reglementeaza aceste termene.
Informatia ii este necesara unei colege care a fost data in judecata de catre un cetatean, pe motiv ca nu i s-a raspuns la timp( cererea lui a fost depusa pe 11 decembrie). Multumesc!


Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.
In situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi acest termen cu cel mult 15 zile.

Potrivit art.1 alin.1 din Legea nr.554/2004, orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata.
Cererile in justitie prevazute de Legea nr.554/2004 pot fi formulate si personal impotriva persoanei care a contribuit la elaborarea, emiterea sau incheierea actului ori, dupa caz, care se face vinovata de refuzul de a rezolva cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim, daca se solicita plata unor despagubiri pentru prejudiciul cauzat ori pentru intarziere. In cazul in care actiunea se admite, persoana respectiva poate fi obligata la plata despagubirilor, solidar cu autoritatea publica parata.
Persoana actionata astfel in justitie il poate chema in garantie pe superiorul sau ierarhic, de la care a primit ordin scris sa elaboreze sau sa nu elaboreze actul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere fara raspuns de 47 de zile zzanetta zzanetta Primaria nu a trimis nici un raspuns in 47 de zile calendaristice de la data inregistrarii unei cereri ,ce sa fac sa actionez primaria in contencios ... (vezi toată discuția)
Legea 544/2001 westkontakt westkontakt Buna seara, dupa indelungi staruinte am primit decizia (in scris) de acordare a indemnizatiei lunare dupa 3-4 cereri si ultra-cereri si sesizari. Nu vreau sa ... (vezi toată discuția)
Rezolvarea unei cereri la o institutie publica sorin33 sorin33 Am depus o cerere catre primarie,dar nu am primit rasuns nici dupa 30 de zile lucratoare cat este termenul legal de a primi un raspuns de la o institutie ... (vezi toată discuția)