bianca_k39 a scris:
buna ziua!
As dori sa stiu in cat timp este obligat un funtionar public sa raspunda adreselor. Eu stiam ca 30 de zile, dar nu stiu daca lucratoare sau nu... Si mai stiam ca aceste 30 de zile se pot prelungi in anumite conditii.... Puteti sa-mi indicati legea care reglementeaza aceste termene.
Informatia ii este necesara unei colege care a fost data in judecata de catre un cetatean, pe motiv ca nu i s-a raspuns la timp( cererea lui a fost depusa pe 11 decembrie). Multumesc!
Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.
In situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi acest termen cu cel mult 15 zile.
Potrivit art.1 alin.1 din Legea nr.554/2004, orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata.
Cererile in justitie prevazute de Legea nr.554/2004 pot fi formulate si personal impotriva persoanei care a contribuit la elaborarea, emiterea sau incheierea actului ori, dupa caz, care se face vinovata de refuzul de a rezolva cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim, daca se solicita plata unor despagubiri pentru prejudiciul cauzat ori pentru intarziere. In cazul in care actiunea se admite, persoana respectiva poate fi obligata la plata despagubirilor, solidar cu autoritatea publica parata.
Persoana actionata astfel in justitie il poate chema in garantie pe superiorul sau ierarhic, de la care a primit ordin scris sa elaboreze sau sa nu elaboreze actul.