1.Da, in baza art.16 din Legea 554/2004, pentru a-l putea actiona in justitie pe functionarul vinovat:
ART. 16
Introducerea în cauza a functionarului
(1) Cererile în justitie prevazute de prezenta lege vor putea fi formulate si personal împotriva persoanei fizice care a elaborat, a emis sau a încheiat actul ori, dupa caz, care se face vinovata de refuzul de a rezolva cererea referitoare la un drept subiectiv sau la un interes legitim, daca se solicita plata unor despagubiri pentru prejudiciul cauzat ori pentru întârziere. În cazul în care actiunea se admite, persoana respectiva va putea fi obligata la plata despagubirilor, solidar cu autoritatea publica respectiva.
(2) Persoana actionata astfel în justitie îl poate chema în garantie pe superiorul sau ierarhic, de la care a primit ordin scris sa elaboreze sau sa nu elaboreze actul.
2.Da, daca ati fost vatamat intr-un drept sau interes legitim:
ART. 1 din Legea 554/2004
Subiectele de sezina
(1) Orice persoana care se considera vatamata într-un drept al sau ori într-un
interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin
nesolutionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atât privat, cât si public.
Daca va referiti la nesolutionarea în termenul legal a unei cereri, legea prevede: " faptul de a nu raspunde solicitantului în termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, daca prin lege nu se prevede alt termen".
Corectez : Este vorba despre Legea nr.554/2004 - Legea contenciosului administrativ - a fost o eroare din cauza a prea multi de "4"... si a orei tarzii ;)
Multumesc de raspuns. Am intrebat pe forum si in special pe d-voastra pentru ca , la un alt subiect, si anume "legea 544/2001" mi-ati dat urmatorul raspuns:
citez
"Subiect: RE: legea 544/2001
Nu cred ca puteti formula o astfel de cerere in baza Legii nr.544/2001.... ci mai degraba folositi dispozitiile legii nr.544/2004 asa cum v-a sfatuit colega noastra avocat ... "
Lege nr. 544 din 25/11/2004 - pentru înfiinţarea comunei Răscăeţi prin reorganizarea comunei Vişina, judeţul Dâmboviţa
Si cum verific mai multe surse, m-ati indus in eroare.
Oricum multumesc pentru informatii.
Florin Borza