avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art.320 ind.1 c.proc.pen.-pot sa revin asupra ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art.320 ind.1 c.proc.pen.-pot sa revin asupra recunoasterii vinovatiei in apel?

in instanta de fond sa mers pe art 320 ind 1 dar sa primit pedepsa max acum suntem la faxa de apel mai pot renunta as vrea neaparat sa se judece dosarul multumesc
Cel mai recent răspuns: gemi , utilizator 19:46, 18 Februarie 2013
gemi a scris:

s la sentinta de condamnare schimbarea incadrari a fost facuta din parchet de la 5 la 15 sa schimbat in 3 -10 de ce judecatoarea ia dat 14 ani si de aici a plecat cu 320 deci e normal ?


Instanța nu este ținută de încadrarea juridică sau de schimbarea încadrării juridice făcute de parchet.

Conform art. 320 ind. 1 se recunoaște fapta așa cum a fost reținută în rechizitoriu și nu încadrarea juridică făcută de parchet prin rechizitoriu.

Aceasta înseamnă că instanța nu mai administrează alte probe, deoarece se merge exact pe fapta probată și reținută în timpul urmăririi penale, dar asta nu înseamnă că instanța nu are voie să încadreze acea faptă la o altă infracțiune, sau să rețină vreo circumstanță atenuantă sau agravantă, după propriai apreciere.

Problema este că sunt puțini avocații care explică toate acestea inculpaților - în special faptul că procedura de la 320 ind. 1 C. proc. pen. nu garantează inculpaților încadrarea juridică din rechizitorriu și implict acele limite de pedeapsă.

Exact aceași faptă (recunoscută) poate fi apreciată de către instanță ca fiind o altă infracțiune decât cea la care a fost incadrată de către procuror, sau chiar dacă infracțiunea este aceeași ca și în rechizitoriu, instanța poate reține o atenuantă sau o agravantă care vor putea schimba limitele de pedeapsă.

Deci hotărârea instanței este „normală” și nu este nimic „strigător la cer” în această hotărâre.
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2013
Patrick_, utilizator
Da, Patrick are dreptate.
Sub aspectul schimbarii incadrarii exista in mod legal aceasta posibilitate pentru instanta.

Va voi reproduce alin. 2 - 4 ale art 320 ind 1 CPP ca sa intelegeti mai bine:

Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată.

La termenul de judecată, instanţa întreabă pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunoaşte şi le însuşeşte, procedează la audierea acestuia şi apoi acordă cuvântul procurorului şi celorlalte părţi.

Instanţa de judecată soluţionează latura penală atunci când, din probele administrate, rezultă că faptele inculpatului sunt stabilite şi sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.
________________________________________

Se poate ca avocatul sa nu se fi gandit la posibilitatea schimbarii incadrarii juridice in caz de recunoastere conform art 320 ind 1 CPP.
Este de asemenea putin curios cum de parchetul a gresit la incadrarea juridica a faptelor descrise in rechizitoriu.

Se poate ca instanta de control judiciar sa schimbe la randul ei incadrarea juridica a faptei pentru care s-a aplicat pedeapsa de 14 ani daca cumva a gresit instanta de judecata care a schimbat incadrarea juridica a faptelor.


Individualizarea judiciara pe pedepsei se va putea face si daca nu se va schimba incadrarea juridica a faptelor, astfel ca si in aceasta ipoteza se poate reduce pedeapsa.
avocatul nu i- a explicat ce inseamna 320 adica recunoasterea integrala ci din contra tot timpul a zis ca nu intreg rechizitoriu avem dovezi cum zice asa ca noi nu am vrut 320 dar el a insistat si in instanta la fel judecatoarea nu ia zis ca recunosti intreg rechizitoriul ?la intrebat doar daca aplica 320 dar ce inseamna nu ia zis si noi lam crezut pe avocat de si a promis ca 80la suta primeste cu suspendare fiin-ca nu e recidivist nu a avut cazier are copil minor singur intretinator simai multe dar dupa cum vedem una sa vorbit cu avocatul si altceva sa intimplat numai stim ce sa facem
inca o intrebare va rog in data de 10 a fost apelul si sa aminat din aceasta cauza 10/01/2013 Încheiere
Solutie: lipsa de procedura cu partea vătămată.
07/02/2013 de ce mai citeaza partile vatamate si la lipsa de procedura se poate cere achitare sau?cum ne putem folosi de asta ?

Editat de moderator simonette 12-motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa nu mai postati mesaje consecutive, cata vreme aveti la dispozitie 30 de minute de la publicare sa editati/ completati mesajului anterior.
Ati postat pana la acest moment 4 mesaje consecutive, ceea ce nu este de dorit conform pct.1.3 din Regulamentul forumului.
Multumesc pentru intelegere.
Apelul nu se poate judeca până când părțile (inclusiv partea vătămată) nu este legal citată.

Alte discuții în legătură

Respingerea cererii de aplicare a disp.art 320 ind. al. 7 din c. proc. pen.- ce mai pot face? andrutu andrutu am si eu o intrebare?am un proces penal in urma caruia am o condamnare de 6 ani.am facut apel la curtea de apelsi am cerut art.320,indice 1.,dar parca nici nu ... (vezi toată discuția)
Aplicare art 320 ind 1 cod proc penala ralucagogiltan ralucagogiltan ce concluzii poate sa puna partea vatamata constituita parte civila in situatia in care inculpatul, desi in cursul urmaririi penale nu a recunoscut faptele, ... (vezi toată discuția)
Art 320 ind 1 apel marcusel marcusel buna ziua, multumesc tuturor ce ma pot ajuta. Am un prieten ce a fost arestat in 2011 pentru furt calificat, iar la recursul arestarii preventive sa dispus ... (vezi toată discuția)