avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita proprire salariu
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita proprire salariu

buna ziua,
in 2005 am facut un card de credit de 2100 ron la o banca. am achitat ratele pana in 2009, dupa care am ramas fara servici si nu am reusit sa mai platesc.
am reusit sa ma angajez acum cateva luni, iar pe data de 04.01.2103 am gasit un posta REVENIRE SOMATIE de la un executor judecatoresc prin care sunt somat sa achit 2863,34 ron creditorului meu (o firma de recuperari din cipru cu mandatar in romania).
pe data de 10.01.2013 sunt anuntat de catre patronul la care sunt angajat ca a primit de la acelasi executor somatie sa-mi retina din salariu suma datorata (trebuie sa dea si un raspuns in termen de 15 zile)
aceasta datorie nu s-a prescris, avand in vedere ca eu n-am mai platit din 2009?
cum trebuie sa procedez eu si angajatorul meu?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters194995 , utilizator 13:19, 14 Ianuarie 2013
Faptul ca nu ati mai platit ratele din 2009 nu inseamna ca debitul se prescrie.

Termenul de prescriere este de 3 ani si incepe sa curga pentru fiecare rata in parte, de la momentul la care aceasta este scadenta.

Dar, orice act de executare facut intrerupe termenul de prescriere.

Din moment ce ati primit somatie, inseamna ca totusi firma de recuperare a facut ceva...

Posibil ca parte din debit sa fie prescris, dar nu cred ca tot debitul este prescris.

Lipsesc niste elemente pentru a putea calcula daca a intervenit prescrierea sau nu.
este vorba de un card de credit, nu stiu pe ce perioada se intind ratele.
ce elemente lipsesc?
ce se intampla daca angajatorul nu pune proprire pe salariu?
multumesc
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea, conf. art. 405 al. 2 CPC.
E foarte posibil ca acel drept sa se fi nascut la 30-90 de zile de la incetarea platilor, moment din care trebuie sa treaca 3 ani pentru a se prescrie.
Pe baza contractului si a extrasului, cereti instantei de judecata sa pronunte o hotarare pentru a se consfinti cu putere de lucru judecat inexistenta dreptului de a va mai executa. Ca temei de drept aveti dispozitiile art. 111, acelasi Cod Procedura Civila.
Faptul ca datoria este prescrisa, nu inseamna ca ei nu mai pot sa isi ceara banii inapoi, ci doar ca nu va pot obliga la asta. Orice suma platiti, dupa expirarea taremenului de 3 ani, nu mai poate fi recuperata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie credit bancar Elena-Dumitra Elena-Dumitra Ioana, verisoara mea, A contractat un credit bancar in 13.10.2006 pe o perioada de 7 ani, din iunie 2009 nu a mai reusit sa plateasca ratele, deoarece nu a ... (vezi toată discuția)
Contestare executare silita Laur_entiu Laur_entiu Buna seara. Am avut un card la o banca pe care nu l-am mai achitat de mult timp. Acum 2 zile am primit acasa un plic de la un BEJ prin care ma anuntau ca a ... (vezi toată discuția)
Despre termenul de prescriere, nu doar pareri, ci baza legala narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! Pentru un credit contractat in 2008, s-au achitat rate pana la cea aferenta lunii decembrie 2009. Dupa aceea, au urmat desigur telefoane si adrese, ... (vezi toată discuția)