avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... dezmembrare-drum de servitute
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

dezmembrare-drum de servitute

Buna ziua,

Am cumparat un activ(fabrica) de la un lichidator si am obtinut hotarare judecatoreasca de intabulare (lichidatorul nu vroia sa faca intabularea).In incinta fabricii, mai sunt 2 proprietari, unul care este deja intabulat, dar nu are inscris drum de servitute, iar celalalt a cumparat 2 cladiri fara terenul de sub ele si fara nici un alt teren de sub ele.
In actul meu de V-C , scrie ca terenul fabricii conform cu titlu de proprietate pe care il avea fabrica se va dezmembra de ceilalti 2 proprietari.
Trebuie sa ma duc la notariat sa stabilesc drumul de servitute cu ceilalti 2, iar aici apare problema:eu am terenul cel mai mare care are 2 porti de intrare, la o poarta exista deja drum de acces si care este foarte aproape de ceilalti 2, dar problema este ca TIR-urile nu pot intra, nu din cauza drum de acces din fabrica ci din cauza drumului public care nu este suficient de lat plus ca trebuie sa faca o curba si u au cum.Pe la poarta cealalta, care se afla la capatul opus,este deranj foarte mare pentru mine, pentru ca nu exista drum specila amenajat, TIR-urile trebuie sa treaca prin zona de productie si depozitare si distanta mult mai mare de la aceasta poarta pana la cladirile celor 2 proprietari.
Am inteles ca drumul de servitute, trebuie sa aiba 7m latime.
Exista vreo lege in care sa ma oblige sa le dau drum de servitute mai mare de 7m, spun ei , pentru ca este obiectiv idustrial si lor trebuie sa le intre masini mari?
Pentru cel care nu are teren in proprietate , am inteles ca trebuie sa-i dau terenul de sub cladiri, dar gratis? Imi cere sa-i dau in jurul cladirilor 1,8m.Exista vreo lege in care specifica ce latime trebuie sa aiba drumul din jurul cladirilor?Acesta tot gratis?Ei vor sa le dau 2 drumuri de acces si pe la poarta celalalta, dar eu nu vreau pentru ca deranjeaza activitatea de productie, se pot produce accidente pe acolo si plus ca nu exista drum de acces, sunt alei betonate si platforme de depozitare si de lucru si muncitori care se misca dintr-o parte in alta.Pot sa ma oblige sa le dau si al 2-lea drum de acces?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.


[Editat link catre site-ul unde ati mai pus aceasta intrebare]
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
Ares-3, moderator
De principiu servitutea - drum de trecere - se poate constitui printr-un act juridic - deci aveti posibilitatea sa negociati conditiile stabilirii drumului de servitute. Intrucat norma generala constituie o servitute legala si deasemenea faptul ca nu se poate agrava situatia fondului aservit - nu puteti fi obligat la doua drumuri de servitute pe proprietatea dvs. - in conditia in care toti utilizatorii pot sa se foloseasca de acelasi drum de servitute. Trebuie sa aveti in vedere ca servitutea trebuie sa fie comoda pentru toti cei care o folosesc - sa fie cea mai scurta distanta de la un drum public la proprietatea in cauza. Dn practica expertilor cadastrali, latimea drumului de servitute este corespunzatoare latimii masinii de pompieri - adica 3,5 metri. In conditiile in care nu veti ajunge la o intelegere legata de stabilirea drumului de servitate, va puteti astepta sa fiti chemat in instanta unde se va efectua expertiza cadastrala.
In ceea ce priveste problema legata de proprietarul de cladire fara teren care solicita distanta de 1,8 m in jurul cladirii - este in fapt o servitute negativa - adica persoana in cauza va solicita sa va abtineti de la exercitarea prerogativelor dreptului dvs. de proprietate, cum ar fi servitutea de a nu construi la o distanta mai mica de 1,8 m de cladire. Si aceasta servitute se constituie printr-un act juridic incheiat intre dvs. si proprietarul cladirii.
Va multumesc pentru raspuns.
Referitor la cei 1,8m din jurul cladirilor, proprietarul doreste sa-i las lui din proprietatea mea pentru ca atunci cand va cumpara el de la stat sa aiba in proprietate si acei 1,8m.As vrea sa stiu daca exista pe undeva vreun articol de lege care sa ma oblige pe mine sa-i las teren in jurul cladirilor, pentru ca eu nu am gasit asa ceva.
Potrivit Noului Cod Civil, art. 612 - Distanta minima in constructii - orice constructii se pot face cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel in regulamentul de urbanism. Pentru regulamentul de urbanism va sugerez sa verificati la primaria in raza careia se afla terenul/cladirea pentru a va asigura ca in legea speciala (regulamentul de urbanism) nu este prevazuta distanta de 1,8 m. Din interpretarea obligatiei din codul civil, reiese ca dvs., in calitate de proprietar al terenului, aveti obligatia legala de a nu construi la o distanta mai mica de 60 cm de linia de hotar - care in acest moment este limita cladirii. Drept urmare legea nu instuie o obligatie de "a lasa teren in jurul cladirilor" si doar o obligatie de a nu construi in apropierea hotarelor. Daca ii veti vinde o suprafata in jurdul cladirii, inseamna ca linia de hotar dintre dvs. si proprietarul cladirii s-a mutat iar dvs. daca veti dori sa construiti langa cladirea in cauza va trebui sa va distantati cu cel putin 60 cm de noul hotar.
Multumesc pentru raspuns.
Mai am o problema referitoare la intabularea acestui teren, in sensul ca cel de care trebuie sa ma dezmembrez reclama ca din actele mele rezulta ca nu as fi proprietarul terenului.
In contractul de vanzare-cumparare scrie ca mi s-a vandut "spatiu de productie si utilitati ,....., si terenul aferent spatiului de productie prin divizare cu sc X srl si sc Y srl.Divizarea terenului se face in baza Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului seria....,nr.....".
Vreau sa stiu de unde rezulta ca nu sunt proprietarul terenului.Mentionez ca am si sentinta definitiva si irevocabila pentru intabulare.
Treceti rapid la intabularea dreptului dvs. de proprietate - probabil ca operatiunea de divizare nu a fost nici aceasta realizata si inclusa in lucrarea cadastrala necesara intabularii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere liv23 liv23 Am cumparat un tren de 500 mp acum 4 ani dezmembrat din alt teren . La cumparare am dobandit servitute de trecere pe terenul declarat drum de servitute de 487 ... (vezi toată discuția)
Obstrucţionare acces proprietate HeniuV HeniuV Suntem trei proprietari care avem acces comun la acelaşi drum. Drumul este privat şi se află în proprietatea mea şi a celorlalţi doi vecini. Cu ceva ... (vezi toată discuția)
Latime drum de acces rocsa_s rocsa_s Buna ziua. Vis-a-vis de proprietatea mea se va face o casa. Intre terenul pe care se va construi casa si gardul meu este un drum de servitute cu o latime de ... (vezi toată discuția)