avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... coproprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

coproprietate

buna ziua,va rog din suflet sa imi raspundeti.am un teren de 2000 mp.eu detin 75 %,iar un vecin 25 %din aceasta supraf.eu vreau sa vand terenul cu un pret iar vecinul cu un pret mult mai mare.eu doresc sal vand cat mai repede.as dori sa stiu daca exista vreun articol saU O LEGE PRIN CARE EU,FIIND MAJORITAR SAL POT VINDE ACUM SI NU SA STEPT PANA SE HOTARASTE VECINUL SA LASE LA PRET.TERENUL ESTE EXTRAVILAN SI ESTE UN LOT.CE NU SE POATE VINDE SEPARAT.

VA MULTUMESC.
Singura modalitate este iesirea din indiviziune. Partajati terenul si daca acesta nu poate fi impartit, probabil veti fi obligat sa platiti vecinului o suma de bani ( sulta). Vindeti terenul si ii dati vecinului cat va hotara instanta.
Dvs.nu puteti vinde intreg terenul, atita vreme cit nu sunteti proprietar decit asupra a 75% din el. Aveti dreptul sam vindeti cota parte indiviza, dar probabil, ca veti avea dificultati in a gasi un cumparator dispus sa intre in coproprietate cu vecinul. Ar mai fi solutia sa promovati o actiune de sistare a indiviziunii, care sa se solutioneze pe calea vinzarii imobilului potrivit art. 673,indice 11 din Codul de procedura civila fie de catre coproprietari, fie de catre un executor judecatoresc, la licitatie, urmind a se imparti in cotele corespunzatoare pretul obtinut.
Pentru simplificarea vanzarii ar fi bine sa va separati proprietatea prin dezmembrare si apoi sa vindeti.In alte conditii nu prea aveti cum sa vindeti.Lamuriti-va care parte e a cui si conform procentului detinut, va separati si apoi vindeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot vinde coproprietarului in indiviziune? sch sch Eu si vecinul avem fiecara casa lui pe un teren in indiviziune. Avem cadastru si plan urbanism. Vrem sa facem partaj, eu urmand sa-i dau contra sulta o parte ... (vezi toată discuția)
Vrem să ne reorganizăm loturile moștenite. ce să alegem, vânzare sau dezmembrare? vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie. In trecut am dezmembrat un teren pe care erau si constructii. Dezmebrarea s-a facut in ... (vezi toată discuția)
Propunerea variantelor pt scoaterea din indiviziune heavy2night heavy2night In situatia in care detin prin cumparare o cota de 2/3 dintr-o proprietate(casa+teren )si alt proprietar detine prin mostenire o cota de 1/3 din proprietate , ... (vezi toată discuția)