avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot ramane/pleca de la munca dupa cei 2 ani de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot ramane/pleca de la munca dupa cei 2 ani de crestere a copilului fara a imi da demisia,tinand cont ca trebuie sa il operez si trebuie amanat serviciul aprozimativ 3 luni

Buna seara! Am o mare dilema in ceeace priveste iesirea din concediu de crestere al copilului.Luna aceasta copilul face 2 ani si ar trebui sa incep munca.Am fost internati luna noiembrie si acum in februarie/martie avem niste controale in urma carora suntem programati pentru operatie de hernie inghinala.As vrea sa stiu cum pot pleca de la munca fara demisie,,sau daca exista posibilitatea de a intra in somaj fara ca firma sa trebuiasca sa desfiinteze locul de munca,deoarece nu ar fi deacord.Mi-ar trebui aproximtiv 3 luni ca sa pot ramane cu bebe pentru recuperare si tratament..As dori cateva sfaturi sii in legatura cu concediul fara plata,,ce ar presupune sau cum pot cere.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:15, 14 Ianuarie 2013
Faceti o cerere de anularea suspendarii contractului individual de munca apoi, pentru a va rezolva problema medicala, aveti dreptul atat la concediu medical dar si la concediu fara plata.
In ceea ce priveste desfacerea contractului individual de munca astfel incat sa beneficiati de ajutorul de somaj, numai angajatorul dvs. poate gasi solutii; beneficiati de somaj daca are loc o "concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului ".

In conformitate cu Cap V din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asig sociale de sanatate puteti beneficia de cocediu pe ingrijirea copilului bolnav, coneciu platit din fondul asigurarilor sociale de sanatate (FNUASS).

"CAPITOLUL V- Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav

Art. 26. - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 27. - (1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.
Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale. "
___________


Puteti solicita concediu fara plata potrivit art 153 din Codul Muncii :
Art. 153. - (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern
Multumesc, In cazul Concediului cu plata ,depinde doar de doctorul de familie? Stiu ca da doar pe 5 zile daca nu stai internat mai mult,,care ar fi pasii tinand cont ca am fost sa intreb si nu a gasit solutie?. Concediul fara plata tine doar de angajator sau mai trebuie ceva dus chiar si de la doc.
1. Concediul fara plata (CFP) trebuie aprobat de angajator.

2. - Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati CFP pentru perioada care doriti si anexati si o adeverinta de la medicul de familie care adevereste ca fiul dvs. este bolnav si are nevoie de prezenta dvs. acasa.
- Dar asta o faceti dupa ce epuizati zilele de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav.
Nu este nevoie sa atasati vreun act la cererea de acordare a CFP -ului ...aceasta poate fi facuta si inainte de a se termina concediu medical , insa prima zi va fi dupa terminarea concediului medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu pentru ingrijire copil bolnav? myo myo Buna seara! am fost in concediu pt cresterea copilului pana pe 24 decembrie,cand a facut copilul 2 ani , si am fost instiintata ca voi fi data in somaj , acum ... (vezi toată discuția)
Dreptul salariatului la concediu in cazul in care copilul este racit din cand in cand volvera volvera Buna ziua ! Ca salariat, angajat de curand in cadrul jandarmeriei in functia de femeie de serviciu, am dreptul de a solicita concediu sau alta forma de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)