avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Invinuit. Fals in declaratii.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Invinuit. Fals in declaratii.

Poate un invinuit/inculpat sa raspunda pt. fals in declaratii ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:32, 13 Ianuarie 2013
Superficiala intrebarea- superficial raspunsul : Poate fi urmarit penal, ca si invinuit, ulterior scos de sub urmarire penala, iar in final sa i se aplice o sanctiune cu caracter administrativ dintre cele prevazute la art.91 adica o amenda.
Invinuitul nu poate raspunde pentru o astfel de infractiune.
In alti termeni se poate spune ca are dreptul de a minti...
Poate minti dar daca coroborat cu alte probe rezulta acest lucru nu se va tine cont de declaratie,de raspuns penal nu raspunde pentru asta.
Depinde cum minte si cate probe sunt...
Mai depinde si ce arata probele respective...si cum sunt percepute de instanta sau de organul de urmarire penala ( insa acesta mai mereu considera pe toti vinovati...)

Nici faptuitorul nu raspunde penal in astfel de situatii dupa parerea mea...
Desi cei care considera ca faptuitorii nu au drepturi ar trebui sa considere ca ar trebui sa raspunda penal...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie mincinoasa Nina1 Nina1 Buna seara, Cum procedez in cazul unei marturii mincinoase? Am formulat plangere penala impotriva unei persoane pentru fals si uz de fals sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Citatie invinuitor pentru o adresa data gresit andreea13 andreea13 Caut un consultant care sa ma ajute intr-o problema. Am primit o citatie acasa pentru faptuitor in cazul unui dosar. Am mers la politie si am dat declaratie ... (vezi toată discuția)
Condamnare anulata cuziamusia cuziamusia O persoana a fost acuzata ca a comis un delict penal. Dupa o judecata sumara, rapida este condamnata la 60 zile, munci sociale. Fara sa i se motiveze de ce ... (vezi toată discuția)