avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratie mincinoasa

Buna seara,
Cum procedez in cazul unei marturii mincinoase? Am formulat plangere penala impotriva unei persoane pentru fals si uz de fals sub semnatura privata. Persoana respectiva a dat declaratii nereale la organele de ancheta.Pot proba lucrul acesta cu documente ce vor demonstra ca ceea ce a declarat faptuitorul este nereal si nefondat. Cum procedez?Cui ma adresez?Formulez o noua plangere sau formulez o sesizare in cadrul aceluiasi dosar pentru a scoate in evidenta ca faptuitorul a dat declaratii mincinoase?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Baya , utilizator 10:05, 31 Mai 2012
buna seara
in mod normal plangerea dvs trebuia sa contina probele pe care le aduceti in sprijinul plangerii pe care ati facut-o impotriva acelui faptuitor pentru fals si uz de fals

Eu zic sa prezentati probele pe care le detineti in acest proces si persoana in cauza , daca va fi gasita vinoavata , va raspunde, insa nu pentru marturie mincinoasa, deoarece n u are calitatea de martor ci , eventual , pentru fals in declaratii.
Falsul în declaraţii
Art. 292. Cod penal: "- Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. "
Referitor la declaratii nereale la organele de ancheta ,in baza probelor temeinice si indubitabile,puteti sesiza procurorul responsabil .
Acesta analizand probele va dispune solutie legala
Multumesc pentru raspunsuri.
Din ceea ce a-ti relatat, inteleg sa fac o sesizare la procurorul ce se ocupa de dosar si sa anexez si documentele care probeaza faptul ca faptuitorul a realizat fals in declaratii.
Cu stima
La plangerea adresata,anexati documentele in probatiune,urmand ca procurorul sa analizeze si sa dispuna hotarare ce urmeaza sa va fie comunicata

Alte discuții în legătură

Cand se face declaratie sub juramant? dariusene dariusene Acum un an am depus o declaratie scrisa olograf (cu propria mea mana) fara a depune niciun fel de juramant. Din declaratie rezulta ca pot fi considerat martor ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii la politist aidu aidu Am citit declaratia data de faptuitor (persoana impotriva careia am formulat plangere penala pt inselaciune) organelor de cercetare. In acea declaratie a ... (vezi toată discuția)
Ce va face instanta + ce va pati un martor mincinos ? oanaportar oanaportar - daca intr-un dosar civil sau penal un martor audiat da o Declaratie in fata unei instante de judecata iar dupa un Termen, dupa audierea acestuia, na din ... (vezi toată discuția)