1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (sau stimulent de imnsertie) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi loc de munca.
2. Ar fi bine sa precizati data prognozata a nasterii copilului si sa spuneti si ce statut ati avut in cele 3 luni in care nu ati avut venituri din salarii (poate ati fost intr-una din situatiile admise de legislatie ca fiind perioada asimilata celei de obtinere de venituri profesionale).
Buna ziua, din pacate, in cele trei luni am fost la Viena, la spital, cu sotul meu. Desi eram studenta in ultinul an, anul universitar era incheiat la acea data. Eu am nascut in data de 14 mai 2012, iar cele trei luni nelucrate au fost in periaoa 1 august-30 octombrie 2011. Eu mai am un contract de munca din 2010, pe perioada nedeterminata, in Cypru, dar cred ca nu se ia in calcul atata timp cat angajatorul nu plateste taxe statului roman.
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
2. Asadar daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati avut si perioade lucrate intr-o tara din UE atunci acele perioade sunt eligibile pentru a beneficia de CCC daca in cel putin in ultima luna (luna nasterii copilului) ati fost salariata in Romania.
3. - Daca ati nascut in luna mai 2012 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt iunie 2011 - mai 2012.
- Deci daca in cele 3 luni (august - octombrie) ati fost sub contract individual de munca cu firma din Cypru veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
4. Pentru a-mi da seama daca puteti beneficia sau nu de indemnizatie pentru CCC spuneti-mi ce statut aveati in fiecare din cele 12 luni eligibile (iunie 2011 - mai 2012).
Buna seara,
Va raspund la punctul 4:
Iunie 2011-insotitor de bord (contract in Romania)
Iulie 2011-insotitor de bord (contract in Romania)
August 2011-insotitor de bord (contract in Cypru)
Septembrie 2011-insotitor de bord (contract in Cypru)
Octombrie 2011-insotitor de bord (contract in Cypru)
Noiembrie 2011-secretara (contract in Romania)
Decembrie 2011-secretara (contract in Romania)
Ianuarie 2012-sectretara (contract in Romania)
Februarie 2012-secretara (contract in Romania)
Martie 2012-secretara (contract in Romania)
Aprilie 2012-secretara (contract in Romania)
Mai 2012-secretara (contract in Romania)
Imi sunteti de mare ajutor si va multumesc.
1. In aceste conditii veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spun ca la dosarul pe care il depuneti la Primarie pentru CCC, pentru perioada lucrata in Cypru trebuie sa anexati "copia contractului de muncã sau, dupã caz, dovada eliberatã de angajatori ori de autoritãţile competente strãine sau române, tradusã şi legalizatã, care sã ateste perioadele în care au fost realizate activitãţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, precum şi veniturile aferente acestor activitãţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplicã şi persoanelor care au realizat activitãţi salariale ori independente în statele care aplicã prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, pentru situaţiile prevãzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004".
3. Va recomand sa va adresati si Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, sa va spuna concret cum sa arate documentele doveditoare pentru perioada lucrata in Cypru.