avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare

De cca.3luni prietena mea sa angajat la un abator in jud.Ilfov. In luna Decembrie au lucrat in medie 10 ore zilnic inclusiv. Sambata si Duminica.A cazut fizic si nu sa putut duce la munca pe 27-30Decembrie.Ia fost desfacut contractul de munca si salariul diminuat cu 30% din cauza zilelor lipsa,mai nou nu primeste nici un ban pe luna decembrie pe motiv ca trebuie sa viba inca 15 zile la munca pana i se va gasi inlocuitor.E normal ? Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:03, 14 Ianuarie 2013
Cum i s-a desfacut c.i.m. ? ... orice sanctiune disciplinara nu se oate aplica decat dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile .. in caz contrar , sanctiunea este lovita de nulitate absoluta.

Neplata salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM si/sau a unei actiuni in instanta , precum si celelalte incalcari ale legislatiei muncii.
A fost contactata telefonic sa se prezinte la munca pe 27,28,29 dupa care a fost instiintata ca i sa desfacut contractul de munca,iar salariul cuvenit i se opreste intrucat nu i sa gasit inlocuitor
Desfacerea contractului de munca nu se poate face verbal , ar trebui sa existe o decizie scrisa in acest sens.

Retinerea salariului este nelegala, intrucat fara exostenta unui titlu executoriu nu se pot face retineri din salariu ..

Prietena dvs ,potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., trebuie sa depuna o solicitare scrisa la angajatorul, acesta fiind obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal; - va solicita eliberarea si comunicarea deciziei de incetare a raportului de munca

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca nedesfacut kockacukor kockacukor Buna ziua! Sunt nelamurita, fiindca am patit urmatoarele: sunt studenta in anul III momentan, si in vara anului 2013 si a anului 2014 am lucrat in acelasi ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala dbranna dbranna Aseara la ora 22:00 seful m-a anuntat prin telefon sa-mi caut de lucru, pentru ca am refuzat din motive familiale participarea la o sedinta la ora mentionata, ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime cimpilici cimpilici Buna ziua. As dori sa stiu daca dupa perioada contractului pe perioada determinata de 1luna si cu prelungire de 3luni in caz de demisie, dupa ce ti sa facut ... (vezi toată discuția)