Bine v-am găsit!
Trebuie să îmi înmatriculez o maşină. Cel de la care am cumpărat-o mi-a oferit un certificat fiscal, dar a expirat. Poliţia spune că trebuie altul. De ce?
Eu aşa înţeleg problema aceasta cu certificatul fiscal. Vânzătorul scoate un certificat fiscal care este valabil 30 de zile. În acest timp el poate să îşi vândă maşina. Să zicem că o vinde cam în a 29-a zi. Eu sunt cumpărătorul. Normal că nu am cum să depun actele la poliţie a doua zi (Rar şi toate celelalte...). Dacă în a 31-a zi cel care mi-a vândut maşina face o boacănă şi primeşte o amendă pe care nu are bani să o achite (sau poate o contestă în instanţă), eu trebuie să rămân blocat pt că el nu-mi poate oferi un nou certificat fiscal??? Este absurd. Adică ce vină am eu că am primit un certificat fiscal valabil la data cumpărării maşinii, dar care nu mai este bun la înmatriculare?
Cum stau lucrurile? Greşesc eu pe undeva sau îmi scapă ceva?
Mulţumesc pentru tot ajutorul!
Articolul spune aşa:
Pentru instrainarea dreptului de proprietate asupra cladirilor, terenurilor si a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie sa prezinte certificate de atestare fiscala prin care sa se ateste achitarea tuturor obligatiilor fiscale de plata datorate autoritatii administratiei publice locale in a carei raza se afla inregistrat fiscal bunul ce se instraineaza, inclusiv sumele reprezentand amenzi existente in evidenta organului fiscal.
şi:
Pana acum documentul putea fi utilizat de contribuabil pe toata perioada lunii in care se emitea si, mai mult decat atat, regulile permiteau ca documentul sa fie utilizat de contribuabil pe toata perioada lunii urmatoare emiterii, in care in care certificatul era emis in intervalul cuprins intre data de 25 a lunii si finele lunii.
Problema mea rămâne. Poate nu reuşesc eu să citesc printre rânduri. Din text reiese că, contribuabilul este vânzătorul, corect? Dacă el mi-a vândut maşina în termenul de valabilitate a certificatului, de ce poliţia îmi cere un altul care să fie valabil la data depunerii actelor de înmatriculare? Din care text reiese că această cerere a lor este legitimă?
Mi se pare normal să-mi ceară mie certificatul fiscal (al meu) care să fie valabil la data depunerii actelor, dar nu certificatul vânzătorului.
Înţeleg că aceasta vor domnii de la poliţie, dar unde este scris acest lucru?
De exemplu, mi s-a cerut copie după CI a vânzătorului pe motiv că dacă vânzătorul are CI expirată, atunci CVC este nul. La data întocmirii CVC, atât cumpărătorul cât şi vânzătorul trebuie să aibă CI valabile. Ok, înţeleg. Dar CI a vânzătorului poate să expire a doua zi după încheierea CVC şi nu e nici o problemă. De ce la certificatul fiscal nu este valabil acelaşi lucru?
Certificatul fiscal atesta faptul ca vanzatorul nu are nici un fel de obligatii restante la bugetul de stat. Daca acesta are, nu poate intraina un bun deoarece acesta poate fi executat silit pentru achitarea obligatiilor bugetare, iar daca il vinde in conditiile in care are aceste datorii se prezuma ca isi instraineaza bunurile umaribile pentru a-si crea o stare voita de incapacitate de plata. Acesta este rationamentul pentru care se solicita certificat fiscal valabil.
Certificat fiscal
Tamy1003
Bun gasit! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns caci de o saptamana jonglez ca o minge de ping-pong intre doua primarii si nu gasesc o rezolvare la problema mea. ... (vezi toată discuția)