Buna ziua,
Am o matusa ce doreste sa imi lase apartamentul dansei.I-am propus sa facem act de vanzare cumparare cu clauza viagera.Practic apartamentul este pe numele ei si al sotului ei , unchiul meu prin alianta , ambii fiind de acord in acest sens.Ei nu au copii carora sa le lase ceva dar sunt totusi nepoti si nu as dori sa ma trezesc ca dupa ce ei se vor duce sa fiu tarat prin tribunale si alte cele.As vrea sa ma ajutati cu un sfat ce clauze sa pun in contract si ce clauze sa evit pentru a nu avea neplaceri.
Multumesc frumos anticipat,
Catalin Mihai
Nepotii sunt descendenti directi sau sunt nepoti de frate ca si Dvs? Exista posibilitatea sa faceti o intelegere amiabila cu acei nepoti astfel incat acestia sa isi dea acordul pentru acest demers? Ei sunt la curent, sunt de acord cu decizia bunicilor/matusii?
Incheiati un contract de intretinere.
Astfel, prin acest contract ,dumneavoastra va obligati sa efectuati, in folosul celeilalte parti, prestatiile necesare intretinerii si ingrijirii pe o durata determinata.
Neindeplinirea obligatiei contractului atrage sanctiunea rezolutiunea contractului de intretinere.
In cazul admiterii unei actiuni avand ca obiect rezolutiunea contractului de intretinere partile urmeaza a fi repune in situatia anterioara, debitorul fiind obligat sa restituie bunul dobandit prin perfectarea actului , iar creditorul , intretinerea ce i-a fost adusa.
Rezolutiunea contractului poate fi solicicitata si de catre mostenitori .
Intretinerea este datorata pentru tot restul vietii creditorului acesteia.
Contractul de intretinere va fi incheiat in forma autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.
In situatia in care intretinerea nu este prestata, instanta de judecata poate fi investita cu o actiune pentru a constata un act de donatie deghizata.
Mostenitorii rezervatari ( descendentii )pot solicita desfiintarea acestei act, daca le lezeaza rezerva succesorala si reprezinta o liberalitate , o donatie deghizata.
Nepotii sunt ca si mine descendenti de frate.Ei nu stiu de intelegerea mea cu matusa.Ideea vine din partea dansei deci banuiesc ca nu au fost intrebati si ei.Multumesc.
Nu se pune problema unei intelegeri de intretinere.Matusa mea nu are pretentia sa o intretin si este inca in putere.Suplimentar am inteles ca astfel de intelegeri sunt foarte usor de atacat in instanta ceea ce nu imi doresc.Multumesc.