Din acest an la noi in bloc sa renuntat la repartioarele de costuri la caldura si am trecut din nou la sistemul pausal{adica se calculeaza caldura pe suprafata utila a apartamentului].Pina aici toate bune si frumoase dar m-am informat mai amanuntit despre acest lucru si am constatat ca factura emisa de catre radet este calculata pe suprafata radianta ceea ce inseamna tipul de calorifer si nr. de elementi ai caloriferului,de asemenea la noi in bloc atunci cind sau montat repartitoarele pe calorifere foarte multi proprietari si-au schimbat cloriferele cu altele mai mari si mai moderne apoi in momentul montari sau masurat fiecare calorifer si sa stabilit puterea radianta pe fiecare apartament in parte.Acum as vrea sa stiu daca nu ar fi corect sa se plateasca caldura dupa puterea radianta a caloriferului .Eu ma numar printre acei proprietari care au ramas tot la caloriferele de fonta pentru ca le consider ca au un randament mai bun,dar nu sunt de acord nici sa platesc la un calorifer de 1 metru marime cit plateste unul la un clorifer de doi metri,atita timp cit cunoastem puterea de radiere pe fiecare calorifer din bloc si factura de catre radet se emite pe suprafata radianta{adica pe calorifer} Va sunt recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un raspuns cit mai repede.
Hotararea de repartizare distincta-in raport de suprafata si numarul de elementi/material,intra in responsabilitatea adunarii generale a proprietarilor
Cum adunarea generala se convoaca in primul trimestru al anului, solicitati presedintelui de asociatie de proprietari sa introduca pe ordinea de zi a adunarii si analiza problemei ridicate de dvs
Factura de incalzire arata cate Gcal s-au inregistrat la contorul de bransament, deci cat s-a consumat pe scara dv. Este citit de furnizor si se emite factura in functie de acest consum.....nu pe suprafata radianta.
Probabil ca administratorul imparte aceasta factura in functie de cota-parte indiviza, la pausal, cum se zice, ceea ce este normal, in absenta unui regulament interior de repartizare a caldurii.
Cand ati renuntat la repartizarea in functie de consumul aratat de repartitoare trebuia sa se faca un asemenea regulament care sa scoata in evidenta cat din factura se repartizeaza pe spatiile comune, cat pe tevile verticale, acestea doua parti repartizate pe cota-parte indiviza si ce ramanea sa se imparta proportional cu SET-ul fiecarui apartament.
In aceasta discutie, important este faptul ca o parte dintre proprietarii ramasi la sistemul centralizat de incalzire si-au modificat corpurile de incalzire, desigur prin marirea acestora - de fapt a ceea ce noi numim SET-ul acestora (suprafata echivalent termica). Ei, in aceste conditii, conform celebrului Ordin nr. 343/2010, se impunea recalcularea suprafetei utile a apartamentelor care si-au schimbat caloriferele - dar numai in ceea ce priveste repartizarea costurilor la incalzire.
Asa cum intueste si autoarea topic-ului, in actualele conditii, desi repartizarea costurilor se face pe suprafata utila, repartizarea nu este echitabila deoarece proprietarilor care si-au modificat caloriferele ar trebui sa li se repartizeze costuri mai mari (proportional cu recalcularea sup. utile).
Acum daca nu s-a facut aceasta discutie inca din toamna, nu aveti niste reglementari clare privind repartizarea costurilor cu incalzirea spatiilor comune si a tevilor verticale din apartamente (izolate sau nu), mi se pare oarecum tardiva discutia... Doar daca, proprietarii ramasi inca la sistemul centralizat de incalzire merg in bloc la conducerea asociatiei, sa purtati discutii serioase privind intrarea in legalitate, poate aveti ceva sanse de schimbare, ca iata, suntem la jumatatea lunii ian. 2013 si ar mai fi feb. + martie ca luni in care este nevoie de incalzire si s-a cam terminat sezonul...
Poate fi o discutie pentru viitor, depinde de dvs.