avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... As dori sa stiu...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

As dori sa stiu...

Sunt casatorit de 3 ani. Am 2 copii majori dintr-o casatorie anterioara. Apartamentul si autoturismul sunt bunuri proprii dobandite inaintea acestei casatorii. Sotia mea are un copil major din prima casatorie si un apartament- bun propriu (dobandit inaintea casatoriei noastre). As dori sa stiu dupa cati ani de convietuire bunurile proprii devin bunuri comune ale sotilor si de asemenea in ce fel se va face succesiunea acestor bunuri in cazul decesului sotiei sau al decesului meu. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Stefan_ , utilizator 16:10, 9 Februarie 2009
Bunurile proprii sunt proprii pe toata durata casatoriei, bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt comune.

daca sotia decedeaza inaintea dumneavoastra, veti avea dreptul la o parte din mostenirea acesteia ( 1/4) alaturi de fii doamnei. La fel si daca dvs decedati inainte sotiei, doamna are dreptul la o parte din bunurile dumneavoastra proprii ( 1/4). Restul de 3/4 urmand sa se imparta in mod egal intre copiii dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator
Va multumesc. Va rog frumos, astept raspuns si la a doua intrebare si anume: in ce fel se va face succesiunea acestor bunuri in cazul decesului sotiei sau al decesului meu. Va multumesc mult.

Data post: Luni, 9 Februarie 2009, 15:58
Subiect: RE: As dori sa stiu...

Imi cer scuze. revin: Eu si sotia nu avem copii in comun.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
Indiferent de cat timp se va scurge de la data casatoriei , bunurile proprii nu vor intra in comunitatea matrimoniala de bunuri , nu vor deveni bunuri proprietate comuna in devalmasie.
Calitatea de bun propriu nu este pierduta prin trecerea unui interval de timp in cadrul casatoriei .
In schimb , exista posibilitatea , prin acordul sotului proprietar , printr-o conventie , ca acestea sa intre in comunitatea matrimoniala de bunuri.
Am precizat deja. Sotia are dreptul la 1/4 din apartamentul si autoturismul dumneavoastra, bunuri pe are le detineti in nume propriu.
Dumneavoastra aveti dreptul la 1/4 din bunurile sotiei ( apartamentul si orice alt bun mai detine aceasta). Ceea ce detine acela dintre domniile voastre ce decedeaza cel din urma, va fi mostenit doar de copii acestuia.
Am inteles. Va multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convenție matrimonială după căsătorie: pot fi trecute bunurile comune doar în proprietatea unuia dintre soți? alfa19 alfa19 Casatorie in noiembrie 2011. Comunitate legala. 1. Sotia a achizitionat in timpul casatoriei un spatiu comercial si un autoturism. Dorim ca aceste bunuri sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Succesiune soți Adi. M. P. Adi. M. P. Bună ziua. Care sunt drepturile de succesiune ale intre soți. În cazul nostru : sotul are doi copii din căsătorii anterioare. Deține o casa cumarata pe ... (vezi toată discuția)