avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... plati PFA si facturi
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

plati PFA si facturi

Sunt, ca PFA, in situatia de a fi platita de firme ( SRL/ SA) diverse prin banca. Pentru platile efectuate emit factura si chitanta dupa ce am banii in cont prin Ordin de plata. ( Unele firme spun ca nu au nevoie de chitanta, dar dupa un timp vin si o cer, astfel incat eu emit automat factura si chitanta. ).

Problema este urmatoarea: am livrat produsul, urma sa se faca plata in ziua X, cand mi s- a cerut sa emit factura inainte de efectuarea platii si s- a facut mentiunea ca nu au nevoie de chitanta.
Produsul este deja la client, dar plata nu este facuta.
Mi se cere sa emit factura si sa o trimit scanata prin e- mail.
E ok sa procedez asa? Daca emit factura ca document unic de plata ( fara chitanta, asa cum mi s- a cerut) nu inseamna ca banii au fost incasati si deci nu- i mai primesc?
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2013
MariaBalasa, utilizator
Cel mai recent răspuns: MariaBalasa , utilizator 21:05, 12 Februarie 2013
factura e una, chitanta e alta
Factura o faceti cand livrati ceva.
chitanta cand va luati banii .
Cu "client rau- platnic" nu va poate ajuta nimeni. Sunt si din astia, intradevar..dar depinde doar de dvs sa va dati seama daca e bun platnic sau rau platnic. Exita site-uri care va pot oferi un raport de bonitate pt clienti dvs, dar costa...

Ca pfa platiti impozit la incasarea facturii ( nu la emiterea ei ).
Am schimbat un pic mesajul initial in intervalul in care e permis pe forum acest lucru,

vrand sa fiu mai concisa.

Multumesc pentru raspunsul prompt. Deci e ok sa dau factura scanata.
E Ok sa dati factura scanata daca au pierdut-o pe dea emisa initial de dumneavoastra ori nu i-ati eliberat nici o fcatura.
Dar nu este OK ca atunci cand incasati banii in contul bancar, asa cum spuneti in primul mesaj, sa mai eliberati si chitanta de incasare a sumei. Asa va intregistrati ca ati incasat de dou ori: o suma prin banca si aceeasi suma prin casa.
Apoi, asa cum bine sa- precizat mai sus, factura nu este "document unic de plata", asa xcum spuneti. Factura este un document care se intocmeste la livrarea marfii (sau ulterior daca marfa s-a livrat pe baza avizului de insotire a marfii) si prin aceasta factura se constituie obligatia de plata si nicidecum incasarea sumei aferenta.
Banii se incaseaza ori prin contul bancar ori prin casa. Adica ori pe baza unui instrument de plata bancar (ordin de plata, foaie de varsamant...) ori pe baza de chitanta direct in casa.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, scopul înregistrării în evidenţele contabile a respectivelor facturi ar fi fost sustragerea societăţii administrată de acesta de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, respectiv a taxei pe valoare adăugată şi a impozitului pe profit.

"Pentru a crea aparenţa unui circuit comercial legal, o parte a facturilor a fost achitată, în mai multe tranşe, prin transfer bancar, din contul respectivei societăţi, existând suspiciunea că banii ar fi fost restituiţi în numerar suspectului şi reintroduşi de acesta în circuitul comercial legal sub diferite forme", a explicat subcomisarul Alina Dinu.

În urma controlului efectuat de către inspectorii fiscali alături de poliţiştii bihoreni la firma lui Cobzaş, s-a stabilit că prejudiciul total provocat bugetului de stat este de 137.145 lei, format din T.V.A. şi impozit pe profit.
Multumesc mult dl Adriantot. Abia acum am vazut mesajul dvs. Concluzia pe care am tras- o este: plata prin banca in mod firesc nu mai necesita chitanta ( prin banca s- au facut niste documente care fac clara plata/ incasarea) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greseala mare: chitante catre persoane fizice - cum pot repara situatia hordymulberry hordymulberry Buna ziua. Am cam incurcat borcanele. Am trimis prin curier catre 5 persoane fizice distincte pe langa factura si chitanta. In paralel trimisesem si la ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri pfa-magazin online ghita3001 ghita3001 Buna ziua, Am urmatoarele nelamuriri legate de PFA-ul pe care il detin: 1.Am inteles ca pentru un magazin online ca PFA impozitata in sistem real am nevoie ... (vezi toată discuția)
Factura fara chitanta mariana1955 mariana1955 Sunt firma si cumpar produse consumabile in firma pe baza de factura iar pe factura emisa de magazin este mentiunea \" factura circula fara chitanta de ... (vezi toată discuția)