avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de credit - Interdictia de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de credit - Interdictia de inchiriere

Buna ziua,
Am un contract de credit ipotecar din 2004. In CF e inscrisa interdictia de instrainare, grevare, inchiriere.
Am aplicat pentru acordul bancii in 2005 si l-am obtinut. Acest acord a fost comisionat cu 30EUR, l-am obtinut si nu se mentioneaza pe el o data de expirare.
Cu toate acestea cand am vrut acum sa inchiriez din nou banca imi cere sa obtin un nou acord. Pe langa noi comisioane care sunt de achitat, vor sa semnez un act aditional la contractul de credit in care imi cesionez creantele din chirii catre banca, inclusiv chiriasul trebuie sa semneze un accept de cesionare a chiriei catre banca.
Mentionez ca nu am inregistrat nici un fel de restante niciodata si sunt client de multi ani. Am cerut sa mi confirme validitatea acordului vechi dar ei nu vor. Am pierdul astfel clientul care urma sa inchirieze si precis voi pierde multi altii.
Este adevarat ca trebuie cerut acordul bancii pentru inchiriere, dar este legal ca banca sa impuna semnarea de noi acte pentru eliberarea acordului?
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
bbusiness, utilizator
Cel mai recent răspuns: bbusiness , utilizator 09:07, 11 Februarie 2009
mai este un user cu o situatie similara si incep sa ma intreb de ce oare banca instituie o interdictie de inchiriere in contractul de credit ipotecar?
chestia cu cesionarea este mai inteligibila, dar de ce oare ma impiedica creditorul sa castig mai multi bani?
mie mi se pare o nelegitima ingradire a dreptului de folosinta si cred ca intr-o actiune in justitie se poate obtine declararea acestei clauze ca nula.
de regula, daca cesionez trebuie sa fie si debitorul (chiriasul) de acord cu cesionarea creantei. astfel, daca nu plateste, el poate fi direct urmarit de banca - in principiu, caci de regula trebuie eu sa alerg dupa el si sa vars eventual banii la banca pentru achitarea ratelor.
Ah, bancile.
Din pacate, interdictia este practicata de catre banci si are, intr-adevar, o justificare intrucat se presupune , pe de o parte, ca poate fi afectata valoarea bunului ipotecat si , pe de alta parte, ca se pot naste probleme cu privire la bun.
Desi la prima vedere ai spune ca banca ar trebui sa fie interesata sa existe bani pentru rate, ulterior intelegi ca isi dau acordul cu conditia cesionarii. Si pentru mine pare un abuz.
Nu cred ca sunt sanse pentru eliminarea acelei clauze, dar poate ca merita incercat.
Oricum toate contractele semnate cu bancile sunt mai degraba de adeziune si nu se practica o negociere in adevaratul sens. Poate merita o incercare la Oficiul pentru protectia consumatorului.

av. Ileana Schwarz
Sunt cateva lucruri de care as putea sa ma leg:
1. In contractul de credit incheiat cu banca apare un articol in care se specifica ca nu am voie sa instrainez sau sa aduc modificari bunului fara acordul prealabil. NU se specifica nimic despre inchiriere;
2. In schimb in actul de vanzare-cumparare apare interdictia de instrainare, grevare si inchiriere. Ori acel act, eu l-am vazut chiar inaintea semnarii, si in consecinta nu am avut nimic de obiectat. Mi se pare sau este vorba de o ingrangere a principiului autonomiei de vointa?
3. Conditiile de obtinere a acordului nu sunt reglementate prealabil in contract, deci banca poate sa iti ceara orice ca sa iti dea acest acord? E legal?
daca acea clauza de interdictie apare in contractul de vanzare-cumparare mi se pare si mai curioasa! daca nu este vorba de vre-un obiect imobiliar subventionat (gen anl), aceasta clauza este nula!!!!
Nu este vorba despre un obiect subventionat. Contractul de vanzare - cumparare e "contract de vanzare cumparare cu garantie reala ipotecara"

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament ipotecat crisselena crisselena buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: am cumparat un apartament cu credit la banca pe 30 de ani, garantat cu ipoteca pe ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament ipotecat elisa17 elisa17 vreau sa inchiriez un apartament care este cumparat prin imprumut bancar (ipotecat). are dreptul proprietarul sa mi-l inchirieze? (vezi toată discuția)
Ipoteca Alex1985 Alex1985 Buna ziua, Vreau sa fac un credit ipotecar pentru a cumpara un imobil care este in prezent inchiriat unei banci, acea banca platind o chirie lunara de 2700 ... (vezi toată discuția)