avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

In data de 23 iunie 2012 mi s-a terminat somajul. Abia in data de 15 noiembrie 2012 m-am angajat cu contract. Am ramas insarcinata in luna decembrie find acum in 6 saptamani de sarcina. Pot sa imi platesc contributiile pt perioada 23 - 14 noiembrie 2012 ,ce anume trebuie sa platesc si unde trebuie sa ma adresez astfel incat sa am continuitate si sa pot intra in concediu de crestere copil. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 18:47, 15 Ianuarie 2013
OUG 111/2010
ART. 2)
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Din pacate, daca 12 luni anterior nasterii copilului nu obtineti venituri impozabile sau nu va aflati intr-o situatie care ar putea fi considerata perioada asimilata (art.2 (5) OUG 111/2010)nu puteti beneficia de indemnizaita pentru cresterea copilului.Dar veti beneficia de concediu pre/post natal de 126 de zile.:)
In schimb, daca sotul dvs obtine in aceasta perioada de un an, venituri supuse impozitarii, poate beneficia, dupa trecerea celor 42 zile post natal(de care veti beneficia dvs), de stimulentul de insertie in valoare de 500 lei/luna.Nu uitati de cei 200 lei/luna alocatia pentru copil pana la varsta de 2 ani(3ani in cazul copilului cu handicap):)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum.pot beneficia de concediu prenatal karimi karimi Sunt absolventa de facultate in luna iulie a anului curent ,in luna iulie m am angajat si in prezent sunt insarcinata in 4luni.Mentionez ca am terminat fac la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere nou nascut cameliadumitrescu cameliadumitrescu Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 23 mai 2013. Pe 22 februarie 2012 mi s-a incheiat contractul de munca la o anumita firma si imediat pe 23 mai 2012 am ... (vezi toată discuția)
Contract determinat algconstructii algconstructii daca am contract de munca pe perioada determinata si nasc in aceasta perioada pot sa beneficiez de concediu postnatal (vezi toată discuția)