avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... daca ma poate ajuta cineva cu un sfat
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

daca ma poate ajuta cineva cu un sfat

Buna ziua. Problema mea este urmatoarea:
Sunt chirias intr-un bloc ANL. Contractul de inchiriere a fost semnat in septembrie 2003. Din martie 2007 cuantumul chiriei a fost modificat de catre HG 310/2007. Problema este ca nimeni de la primaria orasului in care locuiesc nu a sesizat acest lucru, toti locatarii platind aceeasi chirie pana in septembrie 2008, cand au trebuit prelungite contractele de inchiriere. Urmare a acestui fapt, am fost instiintat ca figurez cu debite la plata chiriei pentru perioada martie 2007 - septembrie 2008. Adresa prin care mi-a fost adus la cunostinta acest lucru am primit-o in decembrie 2008. De asemenea, tot in decembrie am fost instiintat de cuantumul actualizat al chiriei. Nu consider corect sa platesc retroactiv pentru greselile unor functionari. Mentionez ca mi-am platit chiria la timp, uneori chiar in avans, de fiecare data cand am achitat cerand informatii despre suma de plata la biroul urbanism din cadrul primariei. De asemenea, din septembrie 2008, desi nu fusesem instiintat decat verbal despre modificarea cuantumului chiriei, am platit la termen, fara a avea nici o obiectie. Am adresat o petitie primariei, solicitand rezolvarea situatiei, dar nu am primit un raspuns multumitor, primaria mentinandu-si punctul de vedere ca am debite la plata chiriei. Nu consider corect sa platesc retroactiv, in conditiile in care toti ceilalti locatari, inclusiv functionari ai primariei, se afla in aceeasi situatie. Nu este vina mea ca nu au constatat la timp modificarea legislativa, intrucat eu consider ca am fost de buna credinta. Va rog sa-mi precizati ce as putea face in continuare.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:31, 19 Iulie 2009
Problema dvs. este interesanta.

Pe de o parte, nu se poate invoca necunoasterea legii( chiria a fost modificata prin HG) pe de alta parte, era obligatia proprietarului sa va informeze cu privire la modificarea cuantumului chiriei.

Trebuie analizat contractul de inchiriere si legislatia speciala aplicabila acestui tip de contract (dincolo de dreptul comun care reglementeaza contractul de inchiriere).
De principiu, cred ca veti plati pana la urma diferenta, dar merita analizata speta, ca am o placere imensa sa mai vad "ce face si desface" statul si functionarii lui.

av. Ileana Schwarz
In contractul de inchiriere se specifica doar "chiria lunara aferenta locuintei inchiriate este de ... lei" si "Cuantumul chiriei se modifica potrivit actelor normative ce intervin dupa incheierea contractului", fara nici o alta mentiune.
Subliniez faptul ca in fiecare luna plata am realizat-o numai dupa ce in prealabil am intrebat functionarii responsabili cu supravegherea derularii contractelor care este suma de plata, tocmai in ideea de a nu acumula datorii.
Inclusiv in adresa primita in decembrie 2008 se spune "iar incepand cu data de 10.09.2008 chiria datorata lunar institutiei noastre este de ... lei pe luna", deci este implicit o recunoastere a propriei lor greseli.

P.S. Scuze, dar nu sunt foarte familiarizat cu domeniul legislativ, eu fiind inginer de profesie :)
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2009
xchelos, utilizator
Inginerii au logica si creier "structurat" (asta era un compliment)

Prima clauza indicata este in defavoarae dvs. In schimb acea adresa din 10.09 cred ca poate fi folosita in avantajul dvs.
Oricum, banuiesc ca diferenta de plata nu este asa de mare si cred ca aveti , mai mult sau mai putin , o problema de principiu.
Ramane sa decideti ce faceti. Platiti diferenta, sau refuzati plata si asteptati sa vedeti ce fac ei. Trebuie vazut de asemenea care sunt consecintele pentru neplata chiriei.
Nu as vrea sa va jucati de-a dreptatea si sa va treziti ca va reziliaza contractul. De aceea spuneam ca trebuie studiata legislatia speciala.( pana la urma sunteti totusi norocos sa aveti un contract ANL, sau gresesc?)

succes
av. Ileana Schwarz
Multumesc pentru compliment, in cazul meu aveti dreptate :) tocmai de aceea ma irita situatia aceasta, pentru ca incalca logica.
Diferenta de plata este putin peste 1300 lei. Nu este nici putin, dar nici mult. Probabil ca daca ar fi procedat altfel, plateam fara sa comentez nimic, dar nu consider normal felul in care au procedat. Locuiesc intr-un orasel in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Ii cunosc pe toti cei implicati. Sincer, m-a deranjat sa se discute cu mine prin intermediul adreselor oficiale.
Inca un amanunt. Contractul la care ma refer a expirat, acum avand un nou contract, valabil pana in septembrie a.c. Chiria o platesc lunar, in cuantumul stabilit de catre primarie (cel majorat). Asa este corect. Nu este corect, insa, sa platesc pentru o greseala de-a lor. Chiar prin faptul ca au semnat un nou contract cu mine dovedesc nevinovatia mea. Din punct de vedere legal, este normal sa sustina ca am debite la 3 luni dupa expirarea contractului si dupa ce nu au avut nici o obiectie la semnarea unui nou contract?
Nu cred ca se poate sa-mi rezilieze contractul pentru niste debite referitoare la alt contract, chiar daca au acelasi obiect.
am o problema si nu stiu cum sa ies din ea,daca ma puteti ajuta....am umblat cu cineva si aceea persoana are acum probleme cu legea...eu am fost citata pt.a da o declaratie despre tot ce stiu eu ca a facut el,binenteles am dat o declaratie doar ca acum imi este foarte frica ca se va afla si nu stiu c4e sa fac sa-mi retrag declaratia daca se poate pt.ca imi est frica de ce va putea urma...va rog ajutatima
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
karlakami, utilizator

Alte discuții în legătură

Opereaza tacita relocatiune? iolanda15 iolanda15 Buna seara, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema. Sunt beneficiara unei locuinte ANL prin programul pentru tineri pana la varsta de 35 de ani. Am ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere m1ha1g m1ha1g Subiect: contractul de inchiriere ! Buna ziua, anul trecut am semnat un contract de inchiriere [intocmit de agentul imobiliar] care includea o clauza ca ... (vezi toată discuția)
Sediul social csllngy csllngy Poate sa-mi spuna si mie cineva ce implica faptul daca las pe cineva sa-si faca firma la adresa mea? Ce obligatii am eu? pot fi eu tras la raspundere pt ... (vezi toată discuția)