avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... terenuri luate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

terenuri luate?

Cel mai recent răspuns: Gheorgheni Alina G , Consilier juridic 10:39, 10 Februarie 2009
Se complica lucrurile! Asadar, am un titlu de proprietate pe numele RC, aceasta persoana a decedat, lasand 3 mostenitori cu 1/3 fiecare, acum am dori sa incheiem un contract de arendare ( mai mult de frica sa nu ia statul terenul), dar, toti 3 am dori sa incheiem contractul de arendare cu acelasi arendas, incheiem 3 contracte separate, sau unul singur?
Si cum spuneti dv, trebuia intabulat terenul, cum aflu (in cazul in care nu stiu)daca e intabulat ? daca nu e intabulat nu putem incheia contractul de arendare?
Da, este un titlu dat pe legea 18/1991
Titlurile de proprietate emise conf. Legii 18 / 1991 nu sunt asimilabile "dobandirii prin efectul legii". Aceste titluri sunt emise in baza unor acte administrative care se fundamenteaza, normal, pe un text de lege.
In cazul de fata sunt aplicabile prevederile art. 26 din Legea 7:
*****
ART. 26
(1) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale sunt opozabile fata de terti, fara inscrierea in cartea funciara, cand provin din succesiune, accesiune, vanzare silita si uzucapiune. Aceste drepturi se vor inscrie, in prealabil, daca titularul intelege sa dispuna de ele.
(2) In aceleasi conditii sunt opozabile fata de terti si drepturile reale dobandite de stat si de orice persoana, prin efectul legii, prin expropriere sau prin hotarari judecatoresti.
(3) Titularul drepturilor dobandite prin modurile enumerate nu poate insa dispune de ele decat dupa ce acestea au fost inscrise in prealabil in cartea funciara.
*****
Mai mult chiar: Din economia art. 20-26 reiese ca legiuitorul a inteles sa diferentieze, in cadrul Legii 7, dreptul de proprietate de celelalte drepturi reale asupra imobilelor. Si numai drepturile reale (deci altele decat cel de nuda proprietate) este opozabil fara inscriere in CF, in conditiile art. 26, alin.2.

In ceea ce priveste contractul, poate fi si numai unul singur, in care sunt trecuti toti trei fratii in calitate de coproprietari ai terenului in discutie.
Este putin probabil ca terenul sa se fi inscris in cartea funciara si niciununl dintre dvs. sa nu stie acest lucru. Din experienta va spun ca titularii acestor titluri sunt sau au fost persoane in varsta, care nu isi mai faceau griji odata ce aveau titlul in mana.
Contractul de arendare il puteti incheia si inaintea intabularii terenului, deoarece titlul de proprietate va da dreptul de folosinta a terenului agricol si fara inscriere in CF. Totusi, recomandarea mea este de a proceda cat mai urgent la intabularea terenului.
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
Claudiu Druia, Consilier juridic
Multumesc tuturor pentru sfaturi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru donatia cotei ideale este obligatorie intai intabularea terenului? mariapopescu mariapopescu Pe titlul de proprietate eliberat in 1994 pentru un teren pe numele mamei decedate a tatalu meu,apar doi comostenitori : 1) fiul decedatei,adica tatal meu ... (vezi toată discuția)
Vanzare serenax serenax Va rog sa ma ajutati cu un sfat Trebuie sa primim o hotarare judecatoreasca prin care 4frati raman in indiviziune pe o bucata de teren ,jumatate din ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor marilyn31 marilyn31 Un certificat de mostenitor al unor bunuri reale partimoniale, incheiat inainte de 1990, neinscris ulterior nici pe rol fiscal si nici in registrele cartii ... (vezi toată discuția)