avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Tarife mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Tarife mediere

Buna ziua,
stiu ca legea nu reglementeaza cuantumul tarifelor utilizate de mediatori
dar ati putea sa ma ajutati cu cateva valori estimative a ceea ce se practica ?
concret: mediarea pentru dobandirea dreptului de a obtine custodia copilului.
Va multumesc!
Onorarii pentru anumite tipuri de litigii:

Pre-mediere standard - 100 lei/ora
Pregatirea medierii (Include toate costurile privitoare la organizarea medierii si trimiterea invitatiilor de participare)- 200 lei
Divortul cu sau fara minori - 500 lei
Divortul cu partaj - 1.000 lei
Incredintare minori (custodie comuna) - 600 lei
Partaj - cu doua sau mai multe parți - 300 lei pentru fiecare parte
Succesiune - cu doua sau mai multe parti - 300 lei pentru fiecare parte
Cauze civile - 300 lei pentru fiecare parte (granituiri, revendicari, pretentii, evacuari, obligatii de a face, partaje, raporturi locative, etc. )
Cauze penale - 400 lei pentru fiecare parte
Cauze comerciale - onorariul se va discuta in functie de fiecare speta. Datorita specificului acestui domeniu, se pot gasi modalitati de colaborare pe termenul lung, reciproc avantajoase.
Onorariile prezentate mai sus sunt prevazute pentru o singura sedinta. In functie de complexitatea cazului si de numarul sedintelor, onorariul se va discuta de la caz la caz.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
potrivit art. 26 alin. 1 si 2 din legea192/2006:

Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu, stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
Onorariul trebuie sa fie rezonabil, sa tina cont de natura si de obiectul conflictului.

Onorariul unui mediator se poate negocia, nu cred ca exista mediatori cu onorarii fixe ca la piata.
In cazul expus de dvs. cred ca onorariul variaza undeva intre 400 ron pentru fiecare parte si poate sa ajunga pana la 600-800 ron pentru fiecare parte.
In general onorariul se negocieaza in functie de mai multi factori (ex. daca partile se prezinta impreuna la mediator, daca procesul medierii se intinde pe parcursul mai multor sedinte, etc)
Orientativ gasiti in linkul urmator tarife practicate care sunt bineinteles negociabile in functie de spata. Veti gasi si un exemplu de calcul: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tarife mediere Pătruțescu Î Dan Î.I Pătruțescu Î Dan Î.I stiti cumva care sunt tarifele pt diverse cauze in mediere si cine achita aceste tarife? (vezi toată discuția)
Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)
Divort 2 ( subiect editat, mesaje conexate) mbadea41 mbadea41 Este de acord cu divortul a semnat la mediator dar nu poate semna si hartia la tribunal,ne programeaza doar peste doua saptamani iar sotul pleaca din tara ... (vezi toată discuția)