avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modalitate desfacere CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modalitate desfacere CIM

Buna ziua

Se constata lipsa in gestiune. Gestionara recunoaste in declaratie ca "isi mai acoperea din cheltuielile personale".
Inteleg ca, potrivit noului cod al muncii, pentru o raspundere patrimoniala, nu mai este valabil angajamentul de plata decat prin acordul partilor, ceea ce iese din discutie, iar noul cod al muncii nu mai prevede posibilitatea raspunderii patrimoniale pe baza de decizie. Asadar, fac actiune in instanta sau plangere la parchet? Ce ma sfatuiti?
Si inca ceva : ce cale ar fi mai buna pentru angajator referitor la incetarea contractului individual de munca : acordul partilor, demisia sau desfacerea disciplinara? Asta in cazul in care este de acord gestionara cu alegerea facuta de noi.
Multumesc si numai bine
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:19, 17 Ianuarie 2013
Puteti actiona salariata in instanta pentru recuperarea prejudiciului.
Plangere penala ii puteti face pentru furt.
Referitor la incetarea c.i.m, cred ca cel mai potrivit in acest caz este desfacerea disciplinara a c.i.m., caz in care nu este necesar acordul angajatului, avand in vedere ca fapta constituie o abatere disciplinara grava.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Cred ca ceea ce stiti nu concorda cu prevederile legislatiei in materie ... prin urmare, recuperarea prejudiciului de catre angajtor se poate face , potrivit Codului Muncii :
- promovarea unei actiuni in instanta

- incheierea unui acord cu salariatul in limita sumei de 3500 lei ... ceea ce depaseste aceasta suma se poate recupera in instanta.

Decizia de imputare sau angajamentul de plata nu constituie titluri executorii si , prin urmare, nu puteti recupea prejudiciu in baza acestora.
multumesc pt raspunsuri
inca ceva ...decizia de incetare CIM se face in baza procesului verbal de constatare, a notei explicative sau a declaratiei data de gestionara prin care recunoaste ca nu inregistra toate produsele la casa de marcat si isi acoperea anumite cheltuieli personale ?
Si apoi,in aceasta decizie trebuie sa scriu si gradul de vinovatie al gestionarei?
In ce baza se doreste incetarea raportului de munca?
art. 61 lit a
la inceputul anului s-a facut inventarul, si dupa constatarea lipsei in gestiune am cerut predarea ei de gestionara, drept pentru care s-a mai efectuat un inventar...
Acum toata procedura o fac in baza ambelor procese verbale de inventar, avand in vedere ca ea a continuat sa ia bani din casa si dupa primul inventar?
e prima data cand am de-a face cu o astfel de situatie....
multumesc pentru ajutor

Alte discuții în legătură

Cum se procedează - dacă prejudiciul este mai mare decât 5 salarii ? oanaportar oanaportar Bună dimineața ! Vă prezint situația pentru care vă rugăm frumos să ne ajutați cu un sfat: - s-a constatat o lipsă în gestiunea unui salariat - ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante de la angajat ContSters61319 ContSters61319 Buna ziua, Cum poate o firma sa recupereze \"gaurile\" facute de un angajat(reprezentant de vanzari)? I s-a facut inventar iar lipsurile le-a recunoscut ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca pentru gestionar cu lipsa in gestiune ma_lippi ma_lippi In urma inventarierii s-a constatat o lipsa in gestiune pe care gestionarul nu a vrut sa o recunoasca. Acesta nu s-a mai prezentat la serviciu si refuza ... (vezi toată discuția)