Am un ONG cu 3 membri fondatori si stiu ca nu este obligatoriu ca cenzorul sa fie trecut nominal in actul constitutiv si totusi am facut-o. Vreau sa stiu, daca este posibil sa modific actul si locul cenzorului sa ramana liber, fara a mai completa numele cuiva. Credeti ca o astfel de incercare de modificare a actului constitutiv ar avea succes la Tribunal ? Este necesar un demers la Tribunal sau doar o simpla hotarare a consiliului director al ONG ului ? Cum trebuie notificata inlocuirea cenzorului, prin posta sau printr-un simplu email ?
Orice modificari la actul constitutiv/statut urmeaza o procedura prin judecatorie. Daca tineti neaparat ca acea persoana sa nu mai figureze acolo, dupa ce va depune ea in scris o hartie prin care va comunica ca renunta la calitatea de cenzor al ong-ului, trebuie sa convocati adunarea generala, sa luati la cunostinta de instiintarea primita, sa intocmiti un proces verbal al respectivei sedinte cu semnaturile membrilor cu drept de vot si apoi urmati procedura.
Conform art 27 alin. 1 si 3 reiese ca pentru o asociatie cu 3 membri fondatori nu este necesara numirea unui cenzor. Alin 3. spune alb pe negru ca rolul cenzorului intr-o astfel de asociatie poate fi exercitat si de un asociat care nu este membru in consiliul director.
In cazul acesta, mai este necesara nominalizarea unui cenzor (expert contabil) in actul constitutiv ?
Nu este obligatoriu nici acum si nici mai demult, cand ati infiintat ong-ul dar daca l-ati numit si trecut in actele de constituire acum trebuie sa va incadrati procedural cumva. Ori il lasati acolo ori il scoateti, asa cum v-am scris. Scoaterea nu inseamna sa treceti pe altcineva.
Asociatie
mihai09
vreau sa infiintez o asociatie
vom fii trei membrii fondatori.
componenta nominala a consiliului director va fii stabilita in actul constitutiv (cei trei ... (vezi toată discuția)