avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbare cenzor din actul constitutiv
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbare cenzor din actul constitutiv

Buna ziua,

Am un ONG cu 3 membri fondatori si stiu ca nu este obligatoriu ca cenzorul sa fie trecut nominal in actul constitutiv si totusi am facut-o. Vreau sa stiu, daca este posibil sa modific actul si locul cenzorului sa ramana liber, fara a mai completa numele cuiva. Credeti ca o astfel de incercare de modificare a actului constitutiv ar avea succes la Tribunal ? Este necesar un demers la Tribunal sau doar o simpla hotarare a consiliului director al ONG ului ? Cum trebuie notificata inlocuirea cenzorului, prin posta sau printr-un simplu email ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:58, 17 Ianuarie 2013
Orice modificari la actul constitutiv/statut urmeaza o procedura prin judecatorie. Daca tineti neaparat ca acea persoana sa nu mai figureze acolo, dupa ce va depune ea in scris o hartie prin care va comunica ca renunta la calitatea de cenzor al ong-ului, trebuie sa convocati adunarea generala, sa luati la cunostinta de instiintarea primita, sa intocmiti un proces verbal al respectivei sedinte cu semnaturile membrilor cu drept de vot si apoi urmati procedura.
Conform art 27 alin. 1 si 3 reiese ca pentru o asociatie cu 3 membri fondatori nu este necesara numirea unui cenzor. Alin 3. spune alb pe negru ca rolul cenzorului intr-o astfel de asociatie poate fi exercitat si de un asociat care nu este membru in consiliul director.
In cazul acesta, mai este necesara nominalizarea unui cenzor (expert contabil) in actul constitutiv ?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
Toma36, utilizator
Nu este obligatoriu nici acum si nici mai demult, cand ati infiintat ong-ul dar daca l-ati numit si trecut in actele de constituire acum trebuie sa va incadrati procedural cumva. Ori il lasati acolo ori il scoateti, asa cum v-am scris. Scoaterea nu inseamna sa treceti pe altcineva.
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor-asociatie sau fundatie legally brunette legally brunette Buna ziua! In cazul unei asociatii (ONG) , persoana desemnata ca cenzor trebuie sa fie obligatoriu membru din asociatie sau poate fi si cineva din afara ... (vezi toată discuția)
Asociatie mihai09 mihai09 vreau sa infiintez o asociatie vom fii trei membrii fondatori. componenta nominala a consiliului director va fii stabilita in actul constitutiv (cei trei ... (vezi toată discuția)
Cenzor ong - asociatie culturala ccgmau ccgmau Buna ziua, Avem o asociatie culturala, cu 14 membrii asociati, cu cenzor stabilit prin statut si nominalizat in actul constitutiv. Mentionez ca cenzorul face ... (vezi toată discuția)