avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... caracterul bunului dobandit in timpul casatoriei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

caracterul bunului dobandit in timpul casatoriei printr-o hotarare judecatoreasca dar numai pe numele unuia din sot

un apartament este dobandit in timpul casatoriei numai de catre unul dintre soti, printr-o hotarare judecatoreasca prin care s-a perfectat vanzarea.
Intrebarea este daca acest apartament are caracter de bun comun si daca hotararea judecatoreasca in care nu se face vorbire deloc si de celalalt sot rastoarna prezumtia de bun comun, iar acest imobil intra doar in patrimoniul acelui sot.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:33, 17 Ianuarie 2013
Bunul este dobandit in timpul casatoriei , chiar daca dreptul de proprietate este dobandit printr-o hotararea judecatoreasca ( hotararea fiind una care tine loc de act de vanzare-cumparare).

In vederea calificarii unui bun dobandit in timpul casatoriei ca fiind propriu sau comun ( proprietate comuna in devalmasie, cota parte ideala, abastracta, matematica nefiind individualizata) va veti raporta la data dobandirii dreptului de proprietate.

Asadar, bunul va fi supus impartelii, va fi cuprins in masa partajabila, fiind proprietate comuna in devalmasie.

Cota-parte din dreptul de proprietate va fi individualizata la momentul partajului.

Devălmăşia este caracterizată ca acea situaţie juridică în care soţii stăpânesc în comun un bun sau o universalitate de bunuri asupra cărora au un drept de proprietate sau un alt drept real, fără ca să i se cunoască de la început întinderea sau bunurile ce îi aparţin în materialitatea lor.

E interesantă speța :)
După părerea mea acest aspect trebuia să fie lămurit de instanță prin hotărârea respectivă.
Nu mai puteți face o cerere de lămurirea a hotărârii?

Cred că ar trebui să se țină seama de temeiul în baza căruia s-a dat acestă hotărâre care ține loc de contract, de momentul în care s-a plătit prețul și proveniența acelor bani.
ca sa fiu mai precisa, acel sot dobanditor moare, iar sotul supravietuitor se prevaleaza de faptul ca acel bun este devalmas. Faptul ca in cuprinsul hotararii judecatoresti se face mentiunea expresa ca sotul decedat este cel care a platit pretul, iar prefectarea vanzarii se face numai pe numele sotului decedat, nu reprezinta o inlaturare a prezumtiei de bun comun?
Stoica Ioana a scris:

Asadar, bunul va fi supus impartelii, va fi cuprins in masa partajabila, fiind proprietate comuna in devalmasie.

Dacă antecontractul a fost încheiat înainte de căsătorie de către unul dintre soți, prețul a fost plătit de către acel soț tot înainte de căsătorie, iar vânzătorul nu s-a prezentat la notar pentru încheierea contractului, hotătârea care ține loc de contract rămânând definitivă după căsătorie, credeți că apartamentul este bun comun?
mihaela forogau a scris:

ca sa fiu mai precisa, acel sot dobanditor moare, iar sotul supravietuitor se prevaleaza de faptul ca acel bun este devalmas. Faptul ca in cuprinsul hotararii judecatoresti se face mentiunea expresa ca sotul decedat este cel care a platit pretul, iar prefectarea vanzarii se face numai pe numele sotului decedat, nu reprezinta o inlaturare a prezumtiei de bun comun?

În această situație, după părerea mea bunul este propriu, fiind specificat faptul că prețul a fost achitat doar de unul dintre soți, în sensul că banii au fost doar ai acestuia. E important însă dacă plata s-a făcut înainte sau după căsătorie. Dacă s-a plătit în timpul căsătoriei cred că ar trebui făcută dovada că acei bani ai fost bun propriu.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar Username08 Username08 Pe data de 23 iulie 2018 logodnicul meu a semnat actul adițional pentru achiziționarea unui apartament prin credit ipotecar. Dosarul este încă în curs , ... (vezi toată discuția)
Modificare contract vanzare-cumparare vromeo vromeo Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se poate modifica un contract de vanzare-cumparare. Parintii mi-au cedat o garsoniera, pentru care am facut un ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma,va rog! lorelusha lorelusha Mama mea are dinaintea casatoriei o casa, pe numele ei.prin contract de vanzare-cumparare. la momentul respectiv i s-a spus ca nimeni ia afara de ea nu va avea ... (vezi toată discuția)