avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca sunt insarcinata ma pot concedia?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca sunt insarcinata ma pot concedia?

am primit in urma cu cateva zile instiintarea de preaviz in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana angajatului.intrebarea mea este:daca pana la finalul preavizului dovedesc ca sunt insarcinata(pe baza unei declaratii proprii si a unui certificat de la medicul de familie),mi se mai poate desface contractul de munca? multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 10 Februarie 2009
VEZI URGENT ORDONANTA NR. 96/2003 PRIVIND PROTECTIA PERSOANELOR INSARCINATE.
ACOLO ITI SCRIE FOARTE CLAR TOT CE TREBUIE SA FACI ATATA TU CAT SI ANGAJATORUL.
Potrivit art. 60 din Codul Muncii alin. (1) concedierea salariatilor nu poate fi dispusa :
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.

Exceptia este prezentata la acelasi articol, mai sus mentionat, la alin. (2) astfel, prevederile, anterior amintite, nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.



De vreme ce respectiva decizie a fost emisa inainte ca dumneavoastra sa anuntati conducerea unitatii despre starea de graviditate in care va aflati, aceasta este legala si produce efecte chiar daca anuntati acum conducerea unitatii.
Puteti fi concediata daca sunteti gravida numai in cazul in care concedierea are la baza falimentul sau reorganizarea judiciara a angajatorului.
În cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului interdicţia concedierii prevazuta de art.60 alin.1 C-.mun. nu este aplicabilă. Angajatorul îşi reduce sau îşi încetează actvitatea, iar în aceste condiţii de insolvabilitate menţinerea contractelor de muncă nu mai are nici o motivaţie. Salariaţii care beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale vor fi preluaţi în plată de casele teritoriale de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in insolventa soraya soraya In urma deschiderii unui mare lant de magazine si a scaderii profitului, firma datora sume foarte mari bancilor si a intrat ca masura de siguranta intr o casa ... (vezi toată discuția)
Sarcina Ramona1982 Ramona1982 o angajat a anuntat in scris ca este insarcinata in cateva saptamani, iar angajatorul a concediat-o precizand faptul ca pana la 4 luni de sarcina are dreptul ... (vezi toată discuția)
Sarcina vgeorge vgeorge Bună ziua. Lucrez la o societate comercială de vreo 2 ani. Am o întrebare: dacă rămân insărcinată și înștiițez patronul mă poate concedia? Dar ... (vezi toată discuția)