Buna ziua,
De fiecare data cand am avut o problema am scis aici si am fost ajutata, in aceasta speranta scriu si acum.
Suntem, eu si sotul, in pragul de a cumpara un apartament cu programul Prima Casa, credit in euro,; apartamentul pe care dorim sa il cumparam este constructie noua, situat in bloc construit de un anumit dezvoltator. Toate actele sunt in regula, noi am obtinut si preaprobarea creditului de la Banca, ar urma sa facem antecontractul...M-am interesat exact ce pasi urmeaza pentru a efectua tranzactia (aici apare intrebarea mea) si aflu ca dezvoltatorul doreste contravaloarea sumei negociate in lei la cursul BNR; noi cand am negociat am negociat suma in euro, creditul este in euro...Mai exact Banca imi da creditul in Euro si eu trebuie sa dau dezvoltatorului in lei la cursul BNR, pe motiv ca, zic ei, asa este legea, nu le permite legea sa incaseze in euro...Problema este ca noi am pierde foarte mult la schimbul valutar, pt ca cei de la Banca spun ca nu te lasa sa scoti banii sa te duci sa ii schimbi unde vrei tu...tu ca si cumparator cu Prima Casa " nu vezi banii" ...Adica banii din credit se vireaza in euro, se face schimbul in lei, la cursul bancii (eventual putin nergociat) si lei se transfera la Dezvoltator, insa acesta vrea suma la cursul BNR..diferenta trebuie sa o punem noi din buzunar, deoarece cursul BNR este clar mai mare decat cursul euro la vanzare....
Intrebare: Din punct de vedere legal exista vreo lege, derogare..orice, prin care noi sa putem sa cumparam locuinta in moneda in care am facut creditul? in cazul nostru Euro? adica euro pe care ii primim de la Banca ca si credit exact aceea sa ii dam dezvoltatorului?
In speranta unui ajutor va multumesc anticipat!