avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc să cumpăr un apartament prin Prima casă, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc să cumpăr un apartament prin Prima casă, însă notarul agreat de dezvoltator pune în contract un curs euro mai mare decât al BNR. Ce pot face dacă refuză să-l schimbe?

Buna ziua!

Urmeaza sa achizitionez un apartament prin programul prima casa. In antecontract, pretul imobilului este specificat in EUR, restul sumei ( diferenta fata de avansul de 5%) urmand sa fie achitata facand conversia la cursul BNR din ziua incheierii contractului de v-c. Am aflat de la viitorii mei vecini ca notarul pune un curs mai mare decat cel BNR in contract. Notarul vine din partea dezvoltatorului. Ce pot face in cazul in care notarul refuza sa imi treaca in contractul de v-c cursul BNR, desi in antecontract este specificat clar asta? Nu as vrea sa pierd avansul de 5%.
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: tech_fun , utilizator 09:59, 21 Septembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Mergeti la alt notar sau solicitati ca sa fie trecut cursul euro al BNR din ziua respectiva.
Da, asa ar fi normal, insa din ceea ce am inteles de la viitorii mei vecini, dezvoltatorul refuza sa incheie contractul cu un alt notar. Ce este de facut in acest caz?
Ce aveti prevazut in antecontract referitor la restul sumei de plata?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da' nu mai bine discutați dvs direct și va interesati daca intr-adevar asa e?
Sa stiti ca majoritatea vecinilor lanseaza multe legende urbane.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recent si eu am achizitionat un apartament prin credit, altul decat prima casa. Se convine un pret pe euro mai mare decat cel de la bnr deoarece vanzatorul doreste primeasca in euro suma pe care ati stabilit-o, dar dvs faceti credit in lei. Pentru a fi sigur ca suma de RON pe care o luati din banca acopera si cursul de schimb negociat cu banca unde faceti imprumutul, se convine pe contract un pret pe euro mai mare decat cel de la bnr. Atentie la acest lucru! schimbul in valuta nu-l faceti la bnr ci la banca de unde luati credit si acolo vanzarea euro se face la un pret mai mare decat cel anuntat de bnr; daca nu luati in calcul acest lucru, veti ajunge in situatia de a fi nevoiti sa mai aduceti euro de acasa... Acest lucru trb sa vi-l explice foarte bine la banca.
In cazul fericit in care cursul convenit pe contract a fost mai mare decat cursul negociat cu banca in momentul schimbului, nu toti acesti bani se vor duce spre vanzator, acesta primeste euro in contul sau doar suma trecuta pe contract, restul de bani banca ii va depune ca si rambursare anticipata la credit.
Stabiliti cu atentie aceste lucruri la banca, ei va vor explica foarte clar, cu cifrele in fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hello :) cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la ... weisIA weisIA Hello :) Cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la X Bank. Vanzatorul a primit acordul bancii in care se stipuleaza urmatoarele : ”Din ... (vezi toată discuția)
Antecontract v/c imobil prin prima casa arvat_t arvat_t Sunt din provincie si intentionez sa achizitionez un apart.prin programul prima casa,de la un dezvoltator,in Bucuresti.Va rog sa-mi comunicati ce clauza pot ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament constructie noua cu prima casa, credit in euro meeri_m meeri_m Buna ziua, De fiecare data cand am avut o problema am scis aici si am fost ajutata, in aceasta speranta scriu si acum. Suntem, eu si sotul, in pragul de a ... (vezi toată discuția)