avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala - cont euro, plata ron
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala - cont euro, plata ron

Buna ziua, de curand am semnat o promisiune bilaterala la care am platit un avans de 10000 euro echivalentul a 49769 ron la ziua respectiva.
Vanzatorul si-a trecut un cont de euro pentru a primi avansul, noi am trimis suma in RON in valoare de 49769 ron. Nu este mentionat nicaieri in contract ca suma trebuie trimisa in euro, nu a discutat cu noi aceasta chestiune. Acum vine si ne zice ca trebuia trimisa suma in euro, ca de ce am trimis ron. Mentionez ca si creditul ipotecar va fi tot in RON. Are dreptate acesta?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:53, 13 Martie 2025
Eu nu sunt jurist , dar cred ca vanzatorul are dreptate . Daca in antecontract pretul e prevazut in euro , contul este in euro , e limpede ca vanzatorul vrea suma in euro . Daca negociati pretul in euro , iar plata sa se faca in lei , atunci trebuia prevazut in antecontract acest lucru , plus cursul care se va folosi la incheierea contractului ( cursul BNR , cursul X banca , etc. ) . Faptul ca dvs. luati credit in lei nu e relevant pentru vanzator , pe dvs. , cumparator va priveste cum transformati leii in euro .
este mentionat in contract ca este calculat ca cursul BNR, nu este mentionat nicaieri explicit ca suma trebuie achitata in euro. Traim in romania, moneda locala este RON nu EUR.
Daca ati incheiat antecontractul in euro , acela e targul , nu il interpretam altfel . Sau , daca o facem , trebuie trecut in antecontract , pentru ca , prin semnarea acestuia , sa fiti amandoi de acord cu aceasta clauza. E trecut cursul BNR doar pentru calculul taxelor notariale . Dar nu cred ca nu va va accepta vanzatorul plata in lei , daca ii acoperiti diferenta de curs la banca lui . Ii dati atatia lei cat sa poata cumpara euro la pretul ( in euro ) din contract . Ce aveti prins in antecontract ca penalizare pentru cel care nu-l respecta ? ca eu cred ca ar avea motiv intemeiat sa strice targul … Chiar daca moneda nationala e leul , sunt multe care se calculeaza in euro ( rate pentru creditele in euro , abonamentul de telefon , chiriile , etc. ) . Sunt curioasa , cum ati facut plata in lei intr-un cont de euro ?
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2025
CHKa, utilizator
Nu inteleg cum e cursul trecut pentru taxe notariale. Taxele notariale au fost trecute in ron, cursul bnr a fost trecut la suma de plata.

CHKa a scris:

Daca ati incheiat antecontractul in euro , acela e targul , nu il interpretam altfel . Sau , daca o facem , trebuie trecut in antecontract , pentru ca , prin semnarea acestuia , sa fiti amandoi de acord cu aceasta clauza. E trecut cursul BNR doar pentru calculul taxelor notariale . Dar nu cred ca nu va va accepta vanzatorul plata in lei , daca ii acoperiti diferenta de curs la banca lui . Ii dati atatia lei cat sa poata cumpara euro la pretul ( in euro ) din contract . Ce aveti prins in antecontract ca penalizare pentru cel care nu-l respecta ? ca eu cred ca ar avea motiv intemeiat sa strice targul … Chiar daca moneda nationala e leul , sunt multe care se calculeaza in euro ( rate pentru creditele in euro , abonamentul de telefon , chiriile , etc. ) . Sunt curioasa , cum ati facut plata in lei intr-un cont de euro ?

Nu am scos de la mine asta , am fost in situatia , cu cativa ani in urma , sa vand ( cu procura ) apartamentul fiicei mele , stabilita in strainatate , care dorea sa incaseze pretul in euro , in banca ei de afara . Am intrebat si eu - alarmata - de ce apare in antecontract suma in lei . Asta a fost explicatia notaritei , trebuie sa fie trecuta valoarea in lei , doar pentru ca , in functie de asta , se calculeaza taxele notariale . Si am prevazut in antecontract toate amanuntele : avansul de 1000 euro platibil in lei in contul meu , restul - in banca vanzatorului . Nu s-a specificat anume ca va fi in euro , era implicit , cata vreme asa s-a incheiat antecontractul , in euro . Si asa s-a si intamplat ,cumparatoarea a luat credit in lei , a deschis la acea banca un cont in euro , a cerut bancii sa schimbe banii si sa-i vireze . Totul pe cheltuiala sa .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hello :) cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la ... weisIA weisIA Hello :) Cumpar si eu un apartament care este deja ipotecat la X Bank. Vanzatorul a primit acordul bancii in care se stipuleaza urmatoarele : ”Din ... (vezi toată discuția)
Doresc să cumpăr un apartament prin prima casă, însă notarul agreat de dezvoltator pune în contract un curs euro mai mare decât al bnr. ce pot face dacă refuză să-l schimbe? Alexandra312 Alexandra312 Buna ziua! Urmeaza sa achizitionez un apartament prin programul prima casa. In antecontract, pretul imobilului este specificat in EUR, restul sumei ( ... (vezi toată discuția)
Prima casa -- tzeapa curs valutar anonim86 anonim86 Salutare, Cred ca sunt destule topic-uri deschise cu prima casa si diferenta de curs bnr. De curand am semnat un contract de vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)