avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dileme cu demisolul blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dileme cu demisolul blocului

Demisolul blocului in care locuiesc (200mp) a fost cumparat in 1993 de catre o familie care detine si o firma, prin urmare spatiul este folosit ca locuinta si sediu de firma (birouri).
Blocul este format din Demisol-Parter+3Etaje.
Parterul si cele 3 etaje sunt constituite in Asociatie de Proprietari, familia si firma de la demisol nefacand parte din asociatie.
Intrebarea este in ce masura demisolul mai este considerat parte comuna a blocului? Mai este obligata Asociatia sa suporte in acest caz toate cheltuielile de intretinere si reparatii pentru domisol ?
Multmesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:13, 18 Ianuarie 2013
Conform deciziei RIL CCR 1514 / ian.2012. spatiile ce constituie parte din proprietatea comuna nu se pot vinde
Nu ati precizat modalitatea de achizirie demisol,daca familia care il utilizeaza detine titlu de proprietate si daca acesta este notat la OPI
In cartea tehnica a condominiului demisolul constituie parte comuna
In conditiile in care precizati ca familia a achizitionat in 1993 demisolul,teoretic acesta a intrat in proprietate privata,respectiv intretinerea si reparatia acestuia constituie si implica responsabilitatea exclusiva a proprietarului



Multumesc frumos pentru raspuns.
Blocul a fost construit in anii '70, un fel de camin pentru angajatii unei firme.
Ulterior firma a decis sa vanda imobilul, si astfel s-au facut intabulari prin contracte de vanzare-cumparare pe spatii mai mari sau mai mici din cladire.
Familia si firma de la demisol, a fost pe atunci de fapt directorul economic al firmei, astfel putand cumpara intreaga suprafata de la demisol.
Demisolul a fost dintotdeauna spatiu locativ, chiar si inainte de vanzarea blocului.
Firma cu sediul acolo acum, respectiv familia care detine proprietatea, ne santajeaza nonstop, pe restul locatarilor, avand pretentii sa ii platim toate lucrarile ce si le-a facut la demisol, in propria locuinta/birouri si in exterior(scurgeri separate, canalizare separata, hidroizolatie pereti, mai nou reabilitare termica), mentionand ca e un spatiu comun pentru care asociatia e responsabila.
In asociatie sunt inscrisi doar proprietarii de la parter si cele 3 etaje, demisolul exclus fiind spatiu privat.
In caz ca asociatia va fi data in judecata, avem sanse sa castigam procesul sau in final firma are sanse sa castige urmand ca apoi asociatia sa plateasca totul?
Acel demisol face parte din bloc. Proprietarul demisolului poate fi sau nu membru al asociatiei, asa cum poate exista si-un proprietar de la etajul 1 sau 3 care poate nu este membru al asociatiei. Dar toti proprietarii, indiferent ca sunt sau nu membri ai asociatiei au obligatia de a intretine proprietatea, de a contribui la cheltuielile de reparatii, investitii, salarii..., proportional cu cota indiviza de proprietate (suprafat utila).
Proprietarul spatiului de la demisol trebuie sa contribuie si el la reparatiile instalatiilor comune, a terasei (acoprisul) blocului, de exemplu, tot asa cum toti ceilalti ce au apartamentele in acel bloc trebuie sa constribuie si al intretinerea si repararea partilor comune ale demisolului. Adica o lucrare de hidroizolatie, de exemplu, trebuie facuta de la subsol si pana la ultimul etaj (incluzand si demisolul), iar costurile se repartizeaza tuturor (inclusiv proprietarului demisolului), pe cota parte indiviza.
In cazul in care asociatia va fi data in judecata, daca ambele parti arata realitatea si au sustineri corecte, probe, date...instanta va obliga asociatia la plata cheltuielilor aferente reparatiilor proprietatii comune facute de acel proprietar si aceeasi instanta va respinge pretentiile proprietarului demisolului cu privire la reparatiile si imbunatatirile ce si le-a facut pe proprietatea sa individuala si care nu face parte din proprietatea comuna.
Nu are importanta ca este acolo un spatiu privat, cum spuneti, pentru ca spatii private sunt toate apartamentele din blocul dumneavoastra, dar daca se repara instalatia comuna de apa, terasa blocului, proprietarii tuturor acestor "spatii private" vor plati proportional cu suprafata lor utila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatari vs. proprietar spațiu comercial parter. care sunt obligațiile fiecăruia? tehtronics tehtronics Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, prevazut din constructie cu acoperis tigla, iar la parter sunt doar spatii comerciale. Particularitatea constructiei consta ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli ascensor vivica vivica Buna ziua.Locuiesc la etajul unu al unui imobil cu sapte nivele dotat cu ascensor vechi ce se strica mereu, necesitand reparatii ,deci costuri mari de ... (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)