avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

1.Daca stau eu in primul an in concediu de crestere copil, iar sotul in cel de-al doilea an cum se calculeaza pentru fiecare indemnizatia de crestere a copilului? Mai exact ma intereseaza daca se aplica pragul de maxim 1200 lei si daca eu mai beneficiez de stimulent de insertie, intorcandu-ma la serviciu inainte ca copilul sa implineasca 1 an.
2. Cand se calculeaza zilele de concediu de odihna se ia in considerare ca perioada lucrata si perioada de concediu de maternitate?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:41, 17 Ianuarie 2013
1. Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani puteti sa stati in CCC 1 an iar sotul dvs. restul, pana la 2 ani.

2. Nu se poate ca, in acelasi timp, dvs. sa beneficiati de stimulentul de insertie iar sotul de indemnizatie pentru CCC (ori una ori alta).

3. Indemnizatia pentru CCC pentru sot se calcul;eaza la fel ca si pentru dvs., adica 85% din media veniturilor nete obtinute de sot in cele 12 luini premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), dar nu mai mult de 1200 lei.

4. - Perioada concediului pentru creșterea copilului constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea (adica se tine cont la acordarea sporului de vechime, a zilelor de concediu de odihna etc.
- Perioada concediului de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu este eprioada efectiv luicrata si pentru acaesta perioada nu se acorda concediu de odihna (asa spune Codul muncii desi o directiva europeana spune altfel dar legiuitorii nostri nu vor sa modifice Codul muncii).

5. Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
Va rog sa imi spuneti daca am inteles bine... pentru perioada cand sunt in CCC beneficiez de concediu de odihna adica pentru 2 ani voi beneficia de apraope 40 de zile de concediu de odihna( ca am stat 2 luni in concediu post natal si o luna va trebui sa ma intorc mai devreme)?
miruna_ion:

1. Cand veti intra in CO, dupa ce veti termina CCC, pentru stabilirea numarului de zile lucratoare de CO se ia in calcul si perioada cat ati fost in CCC, considerata perioada de vechime in functie de care se acorda unele drepturi (printre care si durata CO).

2. Asta nu inseamna ca puteti sa luati CO si pentru anii in care ati fost in CCC care este o periaoada in care nu ati desfasurat activitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna dupa cic, apoi reintrare in cic ContSters261311 ContSters261311 BUna ziua, As vrea sa va intreb daca din punct de vedere legal este posibila urmatoarea desfasurare: O viitoare mama are 20 de zile de concediu de odihna pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mihaelastefan mihaelastefan Sotul este Subofiter. Poate obtine indemnizatie de crestere copil pe o perioada de 2 ani , ???????? 85% din salariu pe 1 AN sau pe 2 ani? ... (vezi toată discuția)
Concediu si stimulent maria85maria maria85maria Buna ziua.Am nascut in 26 .05.2013,am optat pt.ccc 2 ani,dupa 4 luni m-am intors la munca ,dar in alta parte,in invatamant,alt contract care e pe perioada ... (vezi toată discuția)