avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara pentru probleme de comportament
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara pentru probleme de comportament

Buna ziua. Avem un angajat care lucreaza de cateva luni si inca de la inceput a avut probleme de comportament, atat fata de colegi, cat si fata de superiori. Amintesc ca el este un bun profesionist, isi face bine treaba, dar se comporta foarte urat. A primit un avertisment scris pe care l-a semnat, dar acum vrem sa ducem lucrurile mai departe si sa demaram procesul de cercetare disciplinara.I s-a oferit sansa sa-si revizuiasca comportamentul, dar nicio imbunatatire.
In evaluarile efectutate de superior, i s-a specificat ca este necesara o schimbare de comportamant.
Cum putem dovedi abaterile savarsite de acesta? Cu martori (colegi,superiori) sau sunt suficiente doar evaluarile si feed-back-urile colegilor?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:06, 18 Ianuarie 2013
De ce trebuie sa le dovediti? Nu este mentionata abaterea respectiva in RI?

Cf. art. 251 alin. 4 Codul muncii: "in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este".

Ce sanctiune se doreste a se aplica?
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Se doreste desfacerea contractului individual de munca pentru insubordonare.
Ce inseamna in conceptia angajatorului insubordonarea?
Va recomand sa dovediti abaterile si cu martori, si cu feed-back-uri (daca e posibil, de mai multe feluri: evaluare, e-mail, reclamatie).

Mesajul dvs. imi lasa impresia ca sunteti pe cale sa comiteti o greseala. Concedirea aceasta trebuie operata cu mare atentie:
- pentru o fapta sau mai multe fapte strict determinate si individualizate in toate actele de cercetare
- care sa nu fie mai vechi de 6 luni
- care sa fie grave (potrivit regulamentului intern) sau repetate.
- nu este abatere repetata daca avertismentul de care vorbiti este mai vechi de un an
- pot fi repetate daca sunt mai multe in ultima cercetare, dupa care veti concedia. Dar atunci trebuie sa le analizati separat. Adica fapta din data de ..., constand in injuratura referitoare la, adresata lui ..., incalca urmatoarele reguli interne: art .... din ... / fapta din data de ... ora..., constand in ..., catre colegul ..., incalca ...
Si tot asa.
- entru fiecare fapta veti avea si evti indica in decizie dovezi clare, si analiza consecintelor, vinovatiei salariatului etc. Toate elementele din codul muncii se vor analiza separat, ca sa puteti arata ca au fost abateri repetate.

Cred ca riscati sa gresiti din cauza felului in care puneti problema: "avertisment semnat" (cand avertismentele se dipun si se comunica, de fapt), si faptul ca vreti sa incadrati un bun profesionist la insubordonare. In primul rand ar trebui sa fie mai multe acte de insubordonare, cum zisei mai sus, si apoi limbajul obscen, nepotrivit, abuziv, nu este neaparat act de insubordonare. Insubordonarea se refera mai ales la munca efectiva, si la instructiunile superiorilor in legatura cu munca, nu la comportamentul general sau la relatia cu colegii.

@ Vindictive: abaterile disciplinare pentru care se aplica sanctiunea trebuie dovedite in cadrul cercetarii disciplinare, inainte de a se aplica sanctiunea disciplinara, pentru ca:
- angajatorul are in carca sarcina probei ca abaterile disciplinare exista, unitatea era convinsa ca exista la data sanctionarii, ca s-a realizat efectiv cercetare, ca s-au stabilit imprejurarile, vinovatia, consecintele etc.
- "In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere " Judecatorii extind aceasta regula si la dovezi, elemente agravante, consecinte.
Personal am pierdut o contestatie de decizie de concediere pentru ca, in litigiu, unitatea a venit cu martori care nu fusesera audiati in cercetare, pe acest motiv: chestii noi, care, chiar daca confirma abaterea, nu au fost efectuate in cadrul cercetarii si nu au fost luate in considerare de instanta.
De-atunci, administrez probe in cerectari mai ceva ca in procesele din filmele americane (mai ales cand urmaresc concedierea).
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara BogdanBurtila BogdanBurtila Salut, Am probleme cu un subordonat ce nu isi respecta atributiile. Nu ai cu cine sa te intelegi si mai grav a inceput sa vorbeasca urat, sa trimita ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara sanducatanas sanducatanas Am o mare rugaminte: Ce trebuie sa cuprind un dosar de cercetare pentru desfacerea contractului de munca?Care sunt pasi care trebuie facuti? (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara pentrru urmatoarele motive : ContSters159316 ContSters159316 -nerespectarea programului de lucru - nerespectarea atributiilor de serviciu - neparticiparea si / sau neimplicarea la sedintele de departament - ... (vezi toată discuția)