Pana in data de 07.08.2012 am fost in somaj. Incepand cu 15.09.2012 am un contract de 2 ore/zi cu 175 ron/luna. Declaratiile firmei se depun trimestrial. Pentru luna septembrie mi-a fost platita la Buget suma aferenta contractului. Pentru perioada octombrie- decembrie declaratiile vor fi depuse in ianuarie. Firma plateste 19 ron/luna pentru asigurarile de sanatate. In luna decembrie am fost la medicul de familie si mi-a spus ca nu sunt asigurata. Din Legea Asigurarilor de Sanatate am inteles ca trebuie sa contribui cu suma de 39 ron/luna.. Trebuie sa inchei un contract cu Casa de Sanatate pentru diferenta sau pot plati diferenta intr-un cont ? Ce trebuie sa fac pentru a fi asigurata ?
Prezint urmatoarea situatie in care ma aflu. Sunt angajat. Un membru de gradul I din familie se afla in spital si nu are asigurare de sanatate. Membrul familiei poate beneficia cumva de pe urma asigurarii mele? Adica il pot adopta ca si coasigurat? In ce conditii si mai ales care este procedura birocratica? Ce documente trebuie sa cer, de unde, unde sa le duc etc?
1. Va prezentati la angajatorul dvs. cu urmatoarele acte:
-cerere prin care solicitati ca ruda dvs. sa fie coasigurata a dvs. la saatate;
-declaratia data pe propria raspundere precum ca persoana in cauza este in intretinerea dvs.;
- actul care dovedeste gradul de rudenie cu prsoan in cauza;
-carte de identitate a persoaneu respective;
-adeverinta eliberata de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca p[ersoana nu realizeaza venit.
2. - Apoi angajatorul ca elibereaza o adeverinta in care persoana respectiva este trecuta coasigurata a dvs.
3. - Cu adeverinta emisa de angajator va prezentati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) pentru a fi avizata.
- Sa aveti la dvs. copii dupa actele de identitate al dvs. si al coasiguratului.