avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Codul de procedurã civilã versus Legea medierii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Codul de procedurã civilã versus Legea medierii

declaratia pe proprie raspundere, AUTENTICA SI ANTERIOARA, a partii care doreste sa inceapa un proces cum ca s-a informat despre mediere este suficienta pentru a preintampina o eventuala 'inadmisibilitate'?

sau e ca in cazul recursului pe noul cod de procedura ..trebuie obligatoriu semnat si stampilat de de avocat/la spezta de mediator
Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
ContSters267790, utilizator
OUG 90/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, precum si pentru modificarea art. II din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator prevede la art. 2 urmatoarele:
"(1^1) Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
(1^2) Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materie prevazute de art. 60^1 alin. (1) lit. a)-f)."

informarea e si contradictorie din ceea ce postati....
paratul trebuie si el convocat??????X-(
puteti fi mai explicit cu privire la aspectul pe care il considerati contradictoriu?
si da, paratul tb convocat, existand trei situatii posibile: refuză în scris participarea la şedinţa de informare privind avantajele medierii; nu răspunde invitaţiei la şedinţa de informare privind avantajele medierii sau nu se prezintă la locul, data şi ora fixate pentru şedinţa de informare privind avantajele medierii.
Ar mai fi și varianta a 4-a: se prezintă și participă la ședința de informare.
Din punctul meu de vedere problema nu e ce înscrisuri se pot depune la dosar, pentru că art. 2, alin. (1^1) din Legea 192/2006 este destul de clar în privinţa asta, ci care sunt sancţiunile procedurale pentru nedepunerea acestora la dosarul cauzei (şi eventual, depunerea altor înscrisuri).

Dacă discutăm despre reclamant: Cererea de chemare în judecată va fi respinsă ca inadmisibilă atunci când reclamantul nu îşi îndeplineşte obligaţia de a participa la şedinţa de informare privind medierea, nu şi în alte situaţii cum ar fi cea arătată de dvs. Sigur că neîndeplinirea acestei obligaţii rezultă din procesul verbal întocmit în situaţiile prevăzute la art. 2, alin. (1^1) teza finală din Legea nr. 192/2006.

În situaţia arătată de dvs. eu văd lucrurile aşa: instanţa vă va pune în vedere să depuneţi la dosar certificatul de informare prevăzut la art. 2, alin. (1^1) prima teză din Legea nr. 192/2006, sub sancţiunea suspendării cauzei potrivit art. 155 ind. 1 Cod procedură civilă.

Dacă discutăm despre pârât: În privinţa părţii pârâte, legea tace. Refuzul ei de a participa la şedinţa de informare nu poate fi sancţionat de instanţă, cred. Rămâne să mai citesc dispoziţiile procedurale şi să mă mai gândesc. Suntem cu toţii la început de drum în această chestiune şi cred că nu putem avea deja soluţii definitive. Eu, una, nu am. :)

Am dat acest răspuns plecând de la premisa că prezenta discuţie nu are în vedere situaţia, deja "clasică" de la Legea nr. 202/2010 încoace, în care ambele părţi au acceptat să se prezinte la şedinţa de informare privind medierea dar refuză să se prezinte, pentru că în această situaţie există sancţiune prevăzută în Codul de procedură civilă şi pentru pârât.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)