avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

In dec. 2005 mama a renuntat la partea de mostenire ce i se cuvinea din partea tatalui ei in favoarea unchiului (ea a vrut sa renunte doar la casa dar la notar au pacalit-o si a renuntat si la partea din pamant ce i se cuvenea). Bunicul beneficia de legea stramutarii din Bulgaria iar acum doua saptamani a venit o hotarare prin care spune ca are de primit o suma de bani in valoare de 94000 ron care la data dezbaterii nu se pomenea de ea. Ma interseaza daca mama, mai are vreun drept la aceasta suma.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 10:57, 10 Februarie 2009
Răspunsul este la fel de concis ca întrebarea: nu.
Renunţarea este definitivă şi priveşte întreaga moştenire.

Doar dacă poate dovedi că actul de renunţare a fost dat în urma manoperelor dolosive exercitate de celălalt moştenitor sau de către notar (greu de crezut) ar fi putut cere anularea declaraţiei de renunţare. Oricum e tîrziu, a intervenit prescripţia.

Exista deja practica, pentru terenurile retrocedate pe legea 18, in care se acorda un nou termen de 6 luni pentru mostenitori, in cazul in care renuntarea nu a fost expresa. 6 luni de la data cand au luat la cunostinta despre exstenta acelui bun in patrimoniul defunctului. Acelasi temei legal poate fi folosit si aici, daca nu a fost o renuntare expresa.
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator
Renunţarea nu poate fi decît expresă. În rest, vorbim despre neacceptanţi. :)
De acord, dar nu ai de unde sti daca domnul stie exact ce inseamna cele doua notiuni. De aceea am indraznit sa fac acea completare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire si contract c-v cu probleme mery1002 mery1002 Mama a decedat in anul 1956, iar tata in 1982. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiunea si din 6 frati, doar doi am acceptat succesiunea (eu si un nepot de ... (vezi toată discuția)
Mostenire-succesiune Mihaill Mihaill Tata a decedat in anul 2000.Mama traieste ,si suntem 4 frati.NU am dezbatut succesiunea dupa decesul tatalui meu.Titlul de proprietate pt. terenul pe care ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)