avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire-succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire-succesiune

Tata a decedat in anul 2000.Mama traieste ,si suntem 4 frati.NU am dezbatut succesiunea dupa decesul tatalui meu.Titlul de proprietate pt. terenul pe care este amplasata si casa parinteasca este pe numele tatalui meu si pe numele a 4 surori[3decedate si 1 traieste]-matusile mele.Nu inteleg corectitudinea acestui titlu [emis in anul 1998] deoarece in urma decesului bunicilor mei,in urma dezbaterii mostenirii in anul 1968,matusile mele impreuna cu alti 3 frati[fratii au titluri separate pe proprietatile lor si nu apar pe titlul tatalui meu] au renuntat la mostenire[bunuri mobile si imobile] in favoarea tatalui meu,el raminind in casa batraneasca si pe terenul aferent[sa fie o consecinta a faptului ca regimul comunist i-ti limita proprietatea la un anumit nr. de metri patrati?].Am rugamintea sa-mi raspundeti la 3 intrebari:1).Se mai poate contesta titlul de proprietate?2).Se poate construi o casa pe acest teren?3).Nu ca ar fi o necesitate
dar se mai poate deschide succesiunea in urma decesul tatalui meu?
Mentionez ca terenul a fost si este in posesia[lucrat] parintilor mei din anul 1968.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
Mihaill, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 12:38, 16 Decembrie 2009
vocatie succesorala la succesiunea tatalui dvs. aveti cei 4 descendenti+ sotia supravietuitoare . accepatrea succesiunii se face in mod expres in 6 luni de la decesul defunctului . dar in cazul dvs. cred ca se poate demonstra acceptarea tacita .
in orcie caz, ar trebui sa va prezentati la un notariat din raza ultimului domiciliu al defunctului, in vederea dezbaterii succesiunii .
daca terenul si casa sunt pe numel tatalui dvs ., mama dvs . va avea dreptul la 1/4 din masa succesorala .
intrucat ceilalti frati au renuntat in favoarea tatalui dvs., in mod normal pe titlul de proprietate ar trebui sa apara ca proprietar doar tatal dvs .
daca aveti declaratiile de renuntare , puteti sa va adresati notarului in vederea lamuririi acestui aspect.
buna ziua!
unchii/matusile dvs au renuntat expres la succesiune, au dat o decl in acest sens?
daca da, nu ar trebui sa mai apara pe TP.
daca au ramas straini de succ prin neacceptare puteau si ei cere rec dr de prop.
1.Teoretic, orice titlu emis cu incalcarea prevederilor legale in materie, ar putea fi contestat.Pentru un raspuns concret ar trebui studiat titlul/titlurile de proprietate ale partilor aflate in "conflict" cu privire la terenurile despre care ne vorbiti.

2.Dupa ce veti obtine un certificat de mostenitor pe terenul aflat in discutie, cu acordul celorlalti mostenitori (daca vor mai fi mostenitori si nu vor renunta la mostenire), veti putea intreprinde demersurile legale pentru a putea construi ceea ce doriti(daca terenul este intravilan, de exemplu...).

3.Daca ati facut acte de acceptare tacita a succesiunii de pe urma tatalui, puteti dezbate succesiunea, la notar, daca toate partile se inteleg si sunt de acord, sau in instanta daca partile nu se inteleg sau contesta, de exemplu, bunurile ce fac parte din masa succesorala.

4.Cred ca dvs. va trebui sa atacati titlurile "matusilor/unchilor" care au renuntat la mostenirea de pe urma parintilor (in favoarea tatalui dvs.).Aici trebuie sa verificati daca acestia au acceptat mostenirea de pe urma parintilor si apoi au cedat cota lor parte tatalui dvs. sau au renuntat la mostenire prin act expres (declaratie data la notar).Este important de stiut, pentru ca de aici puteti incepe cu motivatia nulitatii actelor de proprietate obtinute ulterior de catre acestia.

5.Atunci cand renunti la mostenire, renunti in tot, nu doar in parte.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare. buna! tatal meu a decedat acum 20 de ani, fara sa se faca dezbaterea ... MMon MMon Buna! Tataul meu a decedat acum 20 de ani, fara sa se faca dezbaterea succesorala pt niste terenuri apartinand bunicilor. Fratele acestuia (decedat intre timp ... (vezi toată discuția)
Terenuri extravilan mostenite pentru care se cere iesire din indiviziune anddaria anddaria Sunt unica mostenitoare a tatalui meu , mama fiind decedata anterior. Tata a decedat in noiembrie 2011. Prin testament , tata ( care mai are un frate ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea succesorala in clasa a ii-a de mostenitori M_arina M_arina In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este ... (vezi toată discuția)