Buna ziua .
Va cer ajutorul cu speta descrisa mai jos.
"Am facut PFA-ul in august 2011, cand lucram cu chestionare. M-am mutat la o alta firma, pe alt post si am pastrat PFA-ul. Colaborarea cea de-a doua s-a terminat in mai 2012, moment la care aveam declarat salariul integral si plateam raportat la acesta impozitul, sanatatea, pensia (la valoarea minima) si somajul (standard). Din acest moment am incetat a mai plati pensia, dar nu am depus nici o hartie...
In septembrie 2012, exceptand pensia, eram la zi cu toate taxele si am decis sa suspend activitatea pe 3 ani. Am facut toate demersurile la Registrul comertului, dar nu mi s-a spus nimic sa revin pt decizie, certificat, etc. si cu atat mai putin ca trebuie sa merg cu aceste documente la fiecare din institutiile unde plateam taxe!
Venita la Administratia financiara a sectorului 6 sa-mi achit decizia finala pe 2011, am aflat ca am urmatoare restante:
- pensia neplatita din iunie 2012
- sanatatea si impozitul neplatite pe ultimul trimestru al lui 2012
- majorarile aferente celor trei restante
- daca nu ma grabesc, toate taxele pe Ianuarie 2013
Mi s-a zis ca e o situatie delicata, sa aduc documentele necesare si sa astept decizia lor. Am scos pe 17 ianuarie 2013 actele care atesta suspendarea activitatii pe perioada 27 septembrie 2012 - 26 septembrie 2015.
Am nevoie sa inchid toate cele 4 taxe cat mai repede si sa anulez cat se poate de mult din restantele acestea.
Multumesc pentru ajutor"
Orice indrumare din partea dvs este deosebit de apreciata!
Multumesc
imi pare rau pt dvs, dar trebuie sa va dau o veste proasta, indiferent ce veti veti intreprinde (contestatii, actiuni judecatoresti, etc.) pana la urma tot o sa trebuiasca sa platiti, asa ca nu va mai imbatati cu apa rece. Greseala dvs este ca v-ati nascut in Romania, asa ca trebuie sa platiti pentru asta. Cu tot regretul si eu si altii ca mine si ca dvs ne aflam in aceeasi situatie.
Chiar nu se mai poate face nimic?
Persoana a fost neglijenta, s-a bazat ca daca nu mai plateste nu este asigurata si gata. Evident a uitat ca traieste in Romania, dar nu o protejeaza nimic?
Contributia la pensii se datoreaza intr-un caz fericit pina la inchiderea PFA-ului, moment din care nu s-au mai obtinut venituri (septembrie 2012). Cei de la finante insa pot sa zica cum ca nu s-a depus declaratia 600 prin care sa se mentioneze ca nu se mai doreste / nu mai exista obligativitatea contributiei la pensii, sa considere ca se datoreaza contributia la pensii pina la depunerea acestei declaratii rectificative.
La sanatate trebuie platita contributia, pe urma depunerii declaratiei 200 pentru anul 2012 ar trebui sa se calculeze sumele ce trebuie inapoiate contribuabilului. Se aplica si impozitului pe venit.
La sanatate intervine oricum obligativitatea platii la salariul minim, chiar daca nu se mai obtin venituri! (asta daca persoana nu devine coasigurat - pe asigurarea sotului/sotiei).
Deci fie plateste cat crede ca mai datoreaza celor de la pensii/sanatate/finante si de pe urma calculului facut de cei de la finante primeste inapoi ce a dat in plus (prin toamna 2013), fie asteapta sa-i vina decizia cu cat mai e de plata, penalitatile crescand cu 0.04%/zi. (deci platesti cat crezi, nu mai platesti penalitatile, daca dai inn plus iti recuperezi banii mai tarziu sau astepti decizia 1-2 luni, mai cresc penalitatile).
Cum poate deveni co-asigurat al cuiva?
Este vorba de o persoana casatorita, peste 26 de ani, nici ea si nici sotul nu au in acest moment venituri.
Este verisoara mea, pot sa o iau eu ca co-asigurat?