avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema cumparare masina cu proprietar decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema cumparare masina cu proprietar decedat

Buna ziua!

Am o vecina (este de incredere si in varsta) care in urma cu 2 ani a cumparat o masina de la un prieten al ei (proprietar al masinii cu acte in regula). Pentru ca se cunosteau nu au mai facut act de vanzare-cumparare, ci doar un act scris de mana, urmand sa faca alta data actul de vanzare-cumparare.

A trecut timpul si nu au apucat sa faca actul, iar proprietarul a decedat. Nu are mostenitori, deci masina este acum a unui ... mort.

Vecina mea vrea sa vanda masina si m-am gandit sa o cumpar eu. Are toate actele in regula cu datele decedatului, dar mi-a spus ca o poate vinde tot asa, cu act de mana si sa ramana actele masinii asa cum sunt, pe numele mortului.

Cum se mai plateste impozit la ea? Pe numele cui se plateste? Se mai poate face asigurare, itp dupa ce expira? Exista vreun risc daca eu cumpar masina si circul asa cu ea?
Cel mai recent răspuns: leinad20 , utilizator 16:06, 19 Ianuarie 2013
Avand in vedere ca proprietarul de drept este decedat,posibil ca sa existe debite neachitate aferent autotirism,pe cale de consecinta nu se poate elibera certificat fiscal al autoturismului
Ramane varianta ca detinatoarea autoturismului sa formuleze actiune in instanta pentru pronuntarea de hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare
Ulterior vecina urmeaza sa parcurga etapele legale de inregistrare auto pe rolul sau fiscal,dupa care poate interveni contract de vanzare cumparare in favoarea dvs
Nu exista debite neachitate, a murit de curand, iar pana acum a fost platit tot. Vecina nu doreste sa formuleze actiune in instanta, este vorba de o masina foarte ieftina si nu merita, este bataie de cap.

Ma intereseaza, daca eu iau masina asa de la ea, doar cu un act scris de mana, pot sa folosesc masina? Sa merg eu sa platesc pe viitor impozitul, asigurarea, itp si sa circul cu ea fara sa am probleme daca ma opreste vreun echipaj de la politia rutiera?
Am mai aflat un lucru. Decedatul traia in concubinaj de peste 5 ani. Are si un copil cu concubina sa, copil care are acum 3-4 ani.

Refac toata povestea.

Vecina mea a cumparat de la un domn o masina, pentru care au incheiat un act scris de mana de genul "subsemnatul x, domiciliu, serie bi/ci, am primis de la .... suma de ..., pentru autoturism marca ...., urmand ca pana la data y sa finalizam actele". Vecina a primit masina cu toate actele ei si acest act scris de mana.

Atat vecina, cat si acel domn, nu s-au mai intalnit pentru finalizarea actelor, apoi el a murit. Decedatul are ca mostenitori pe concubina sa si 1 copil minor. Are vreun drept concubina sa finalizeze actele in locul lui cu vecina mea, ca eu sa pot cumpara de la ea? Masina a fost cumparata in perioada concubinajului, nu inainte, chiar cadou pentru concubina.

Astept un sfat, chiar imi doresc masina, dar nu prea as vrea sa o iau asa fara sa fie pe numele meu. Care este procedura?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
leinad20, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot circula cu masina in momentul de fata???? babasu babasu Va rog, sa imi dati un raspuns concis Am cumparat o masina, la ea am toate actele, carte de identitate si certificat de inmatriculare. Masina in acte este ... (vezi toată discuția)
Legea concubinajului claudiamarinela claudiamarinela am cumparat anul trecut o masina.aceasta facea taxi.locuiam in casa cu fostul meu concubin de cateva luni.cand am vrut sa ne despartim acesta mi-a furat actele ... (vezi toată discuția)
Acte masina adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Doresc sa pun si eu doua intrebari. 1 In urma cu cativa ani am facut donatie masina socrului meu unei manastiri (socrul meu a decedat intre ... (vezi toată discuția)