avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legea concubinajului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legea concubinajului

am cumparat anul trecut o masina.aceasta facea taxi.locuiam in casa cu fostul meu concubin de cateva luni.cand am vrut sa ne despartim acesta mi-a furat actele masinii din casa si a vandut-o pe bani putini operatorului unde masina facea taxi.tin sa precizez ca am un contract de vanzare cumparare pe numele meu facut in momentul cand am cumparat masina si un credit la banca pe care il platesc.am facut o plangere penala impotriva lui la politie si la parchet si raspunsul primit de acestia a fost ca nu i se poate face nimic fostului meu concubin deoarece autoturismul a fost cumparat in timpul concubinajului si este in comproprietate.noi locuiam impreuna de cateva luni si el nu mai lucrase nicaieri pana atunci.ce se poate face ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: luissiana , utilizator 11:35, 20 Iunie 2014
Bunul nu poate fi comun doar pentru ca l-ati achizitionat in timp ce aveati o relatie. Va rog sa faceti urmatoarele precizari: v-a dat politia acest raspuns in scris?concubinul are vreo calitate in contractul de credit? in momentul in care concubinul a inceput sa folosesca masina ca taxi i-ati facut vreo procura?
Detaliati despre raspunsul Parchetului, daca ati depus o plangere penala trebuia sa primiti o ordonanata prin care se dispunea o solutie.
Dacă unul dintre concubini nu figurează ca parte, în actul de dobândire a unui imobil, el nu devine coproprietar al bunului indiferent de durata convieţuirii, ci eventual creditor, în calitate de titular al unui drept de creanţă, în cazul în care a contribuit la achiziţionarea bunului respectiv.
Cam asta este teoria, având în vedere că la bază stă o relație de concubinaj și nu una de logodna, ultima fiind prevăzută în mod expres de Codul civil.

Pe înțelesul tuturor, cine este trecut ca proprietar al autoturismului in Cartea de identitate și talon, este recunoscut ca și proprietar. Dacă concubinul a contribuit la achiziționarea autoturismului, atunci va avea un drept de creanță fată de proprietar.

În sensul celor de mai sus și având în vedere prevederile legale cu referire la vânzare cumpărarea, doar proprietarul poate dispune de bunul său în sensul înstrăinării și fără acordul titularului dreptului de creanță.
Depinde cine figureaza ca propritar in act.
De aici pornesc toate aspectele de drept...

Concubinajul nu este precum casatoria cu privire la regimul juridic si lucrurile pot fi foarte diferite...
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eu nu cred ca el a putut vinde cu acte in regula masina daca nu era proprietar . Nu avea cum.Faceti plangere direct la parchet si precizati exact faptele. Parchetul trimite dosarul la politie pentru cercetare si trebuie sa primiti un raspuns de la procuror . Daca concubinul figureaza pe talonul masinii atunci putea sa il vanda. Eu in facultate am locuit inainte de casatorie cu fostul sot 6 luni si in acea perioada am achizitionat din banii mei o locuinta. La divort desi a cerut parte din acea locuinta , el nu a primit nimic, deoarece nu s-a adus nici o imbunatatire acelei locuinte . Deci nici la un divort , sotul nu are drepturi asupra bunurilor sotiei dobandite inainte de casatorie .
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Concubinaj mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com buna ziua, as dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am locuit in concubinaj 16 ani cu o persoana intr-un imobil care a fost cumparat in aceasta perioada, ... (vezi toată discuția)
Drepturile fostei concubine asupra autovehiculului cumpãrat în timpul concubinajului sangerik sangerik buna am si eu o intrebare, am trait in concubinaj timp de 3 ani si acuma neam despartit in acesti 3 ani mi-am cumparat o masina care este pe numele eu ... (vezi toată discuția)
Cu un certificat de grefa pot obtine acte de carte funciara pentru a dovedi ca un imobil intra in masa succesorala? loredana69 loredana69 cu un certificat de grefa pot obtine de la biroul de carte funciara o hartie prin care sa demonstrez ca sotia tatalui(care este decedat )are sau a avut o ... (vezi toată discuția)