avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu calculul concediului medical pe luna decembrie? Pana in data de 9.12.2012. am fost in concediu de crestere a copilului , in martie 2013 urmeaza sa nasc al 2-lea copil . Din data de 10 -31.12.2012 am avut concediu medical , care se plateste 75%. Indemnizatia pe care am primit-o lunar timp de 2 ani a fost in valoare de 3400 ron. Pentru concediul medical pe perioada sus mentionata am primit 1359 ron. A fost suma calculata corect? Dupa calculele facute de mine nu este suma corecta.
Cel mai recent răspuns: bimola , utilizator 17:09, 18 Februarie 2013
Art. 10 alin. 1 din OUG 158/2005:

Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Deci, datele pe care le-ati furnizat sunt incomplete...
Art. 10 din OUG nr.158/2005:
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor
lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la
limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia
pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizează perioadele asimilate stagiului de cotizare prevăzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurări sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevăzute la art. 8
alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute
la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi
completările ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu
vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi
completările ulterioare, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
....

Dat fiind faptul ca in cele 6 luni care intra in baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu pentru incapacitate temporara de munca angajata a beneficiat de indemnizatie pentru concediu creastere copil, aceasta perioada constituind stagiu asimilat, baza de calcul este va fi constituita din valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului acordata in ultimele 6 luni anterioare celei in care salariata beneficiaza de concediu medical.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri, eu asa stiam ca pentru calculul bazei se va lua in considerare indemnizatia de crestere copil care in ultimele 6 luni a fost lunar in valoare de 3400 ron , de aceea mi-au si cerut cei de la firma decizia pe care am primit-o. Eu am calculat astfel, si va rog sa ma corectati daca nu este corect: 6 luni * 3400= 20400. In ultimele 6 luni am numarat 131 zile lucratoare . Suma 20400 am impartit la 131 zile lucratoare care e = 155,72 ron/zi. Concediul medical s-a platit 75% de aceea aceea suma 155,72*75%= 116,79 ron /zi. In decembrie am numarat 14 zile lucratoare deoarece nu stiu daca zilele de sarbatoare sunt platite. Sunt 16 zile -2 zile sarbatori . 14 zile * 116,79 ron = 1635 ron. Eu am primit 1359 ron. Intrebarea mea este care suma e cea corecta ?
Ceea ce ati primit dvs este indemnizatia neta ...

da, este indemnizatia neta. Si asta ce inseamna, nu aceea suma se ia in calcul ? Eu nu stiu care este indemnizatia bruta. Si nici faptul daca am calculat mai sus corect sau gresit nu stiu.O zi buna

Alte discuții în legătură

Calcul pre-postnatal dupa cic Rkf Rkf Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine sa calculez valoarea venitului pentru perioada de concediu pre-postnatal, avand in vedere ca am fost in CIC 2 ani ... (vezi toată discuția)
Concediu medical de sarcina si lauzie july_pink2003 july_pink2003 Buna ziua, Cum se calculeaza concediul de sarcina si lauzie cod 08 in urmatoarea situatie: -primele 5 luni anterioare persoana a beneficiat de indemn. ... (vezi toată discuția)
Suma concediu medical 75% andrada80 andrada80 Buna ziua am o nelamurire privind calculul sumelor aferente perioadei de concediu medical. Pe luna aprilie am 7 zile de CM, din 1 pana pe 7. In cele 6 ... (vezi toată discuția)