avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executor judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

Executor judecatoresc

Ce parere aveti de urmatoarea situatie: societate de leasing solicita executorului declansarea procedurii de executare silita, in baza contractului de leasing. Suma este recuperata integral de catre executor si virata catre creditor. Executorul, conform prevederilor codului de procedura, sustine el, preda titlul in original debitorului. In acest moment societatea de leasing a ramas fara titlu executor. Mentionez faptul ca executorul nu a avut acordul creditorului in vederea inchiderii dosarului. Societatea de leasing solicita executorului returnarea titlului in original, insa acesta refuza, pe motiv ca titlul a fost inmanat debitorului si oricum din moment ce datoria a fost recuperata, nu exista temei pentru returnarea titlului catre creditor. A procedat conform legii executorul ? Cum se poate actiona impotriva lui pe motiv ca nu a solicitat acceptul creditorului si a eliberat titlul in original ?

Mentionez faptul ca este vorba de un contract de leasing care este inca in vigoare, s-a solicitat recuperarea anumitor restante, insa bunurile sunt inca la debitor. Daca nu isi plateste ratele in continuare, societatea de lesing, in lipsa contractului in original, nu is mai poate recupera bunurile sau alte datorii acumulate (din cauza executorului care a eliberat titlul)

multumesc,
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Andrea85, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andrea85 , utilizator 21:16, 19 Ianuarie 2013
In baza prevederilor legale, la executarea integrala a obligatiilor, executorul inchide dosarul si remite titlul debitorului cu mentiunea ca s-a executat integral obligatia (nu este prevazuta in lege necesitatea unui acord din partea creditorului pt inchiderea dosarului). Avand in vedere speta prezentata de dvs., dat fiind ca e vorba de un contract in derulare, executorul nu trebuia sa predea contractul original debitorului, ci creditorului, la cererea acestuia, cu mentiunea pe titlu a obligatiilor care s-au executat. Bun...el inchide dosarul intrucat s-au executat obligatiile prevazute in cererea creditorului, insa lasa creditorul descoperit pt urmatoarele incidente ce ar putea sa apara (in viitor, debitorul nu mai achita).
Parerea mea este sa formulati o cerere scrisa de restituire a contractului catre executor, acesta urmand a-l recupera. Debitorului ii era suficient un proces verbal de constatare a platii si de stingere a obligatiei aratate in cerere.
In cazul in care debitorul nu mai vrea sa predea titlul, ce ar fi de facut ? Este executorul de vina ? Raspunde pentru aceasta eroare ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare IanRohan IanRohan Buna seara, cam asa sta si patania mea:in urma cu 2 ani am vandut catre o societate comerciala mai multe echipamente de comunicatii wireless.Am convenit cu ... (vezi toată discuția)
Anulare executare silita- sanse in recurs Sever Simion Sever Simion Buna ziua, Am urmatoarea speta si rog frumos sa va dati cu parerea ce sanse are de a fi admis recursul. Stadiu procesual: Recurs la TMB Recuperator ... (vezi toată discuția)
Restituirea titlului executoriu KLTM KLTM Executorul judecatoresc a intocmit un proces verbal in care scrie ca \"avand in vedere cererea creditorului prin care solicita restituirea titlului ... (vezi toată discuția)