avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu vreau sa renunt la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu vreau sa renunt la repartitoare

Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere.
Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal .
La apartamentul meu, 4 camere, 2 adulti si 2 copii, calculul pausal al caldurii ne-a adus o crestere a facturii de intretinere cu 215 lei.
Factura dec. 2011 – 419lei
Factura dec. 2012 – 643lei
Apartamentul fiind folosit in aproximativ acelasi regim termic.
Ca urmare vreau sa mentin repartitoarele si sa mi se ia in considerare citirile.
Administratorul imi spune ca este imposibil.
Am contactat firma ISTA si deocamdata nu am nici un raspuns.
Ce este de facut?

Multumesc!
Dicran Costache
Cel mai recent răspuns: Ion Duda , utilizator 18:27, 11 Decembrie 2019
selenus

Ipoteza de utilizare a repartitoarelor invocata de dvs este, intr-adevar cea corecta, care se aplica in Europa de Vest si este reglementata in legislatia in constructii-instalatii (reducerea de la 25 grade C la 20 C-temperatura standard de confort in locuinta, folosita la nivel international).
Mai corect spus, utilitatea este data in fapt de modul de utilizare al robinetelor termostatate, cele care permit in fapt reglarea gradului de confort si al costurilor (in ipoteza unei instalatii de incalzire reglata hidraulic). In caz contrar nu va exista un raport corect real dintre confortul termic si costul facturii incalzirii, ci erorri mari.
In acest sens, Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 pentru reabilitarea si modernizarea instalatiilor de incălzire din cladirile de locuit SC 006-01, prevede:
Se mentioneaza ca masura de inlocuire a robinetelor cu dublu reglaj cu robinete cu termostat se adopta DOAR in situatiile in care sursa termica poate furniza un debit de caldura mai mare decât sarcina termică a consumatorului. Aceasta este in conformitate cu Directiva Consiliului 89/106/CEE în domeniul construcțiilor, Anexa 1 Cerinte esentiale 6. Economia de energie și izolarea termică:
Lucrarea, precum și instalațiile de încălzire, ... trebuie astfel proiectate și construite, încât consumul de energie necesar pentru utilizarea lucrării să fie moderat, având în vedere condițiile climatice locale, FÃRÃ să se aducă totuți atingere confortului termic al ocupanților!
Repartitoarele doar inregistreaza niste temperaturi si trebuie folosite in anumite conditii de functionare a instalatiilor de incalzire.

La noi in tara folosirea robinetelor termostatate a fost reglementata de ANRSC in mod populist, pt a provoca o debransare mascata, cu consecinta unor temperaturi sub normele de habitat, igrasie, mucigai.

SET-ul nu poate fi redus prin simpla izolare, ci doar puterea termica a unui m.p de SET, ca urmare a scaderii consumului de caldura prin inchiderera robinetelor. SET-ul corpului de incalzire se masoara in metri patrati, iar puterea termica cedata in wati sau kcal/ora.
darida a scris:

selenus

Ipoteza de utilizare a repartitoarelor invocata de dvs este, intr-adevar cea corecta, .......

SET-ul nu poate fi redus prin simpla izolare, ci doar puterea termica a unui m.p de SET, ca urmare a scaderii consumului de caldura prin inchiderera robinetelor. SET-ul corpului de incalzire se masoara in metri patrati, iar puterea termica cedata in wati sau kcal/ora.


No, vad ca in principiu suntem de acord, solutia este corecta, doar ca la noi este prost aplicata, inclusiv in reglementari. Cred totusi ca in majoritatea cazurilor conditia de putere a sursei este indeplinita, pe partea de echilibrare hidraulica se sta mai prost, si nu e greu de realizat.
Partea cu confortul termic tine la noi si de educatie, dar si de posibilitati financiare, atat timp cat lumea inchide robinetii si sta in frig sau da drumul la gaze. Poate ar fi fost utila impunerea de robineti termostatati cu o temperatura minima sub care robinetii termostatati sa dea drumul automat la caldura, indiferent de reglajul consumatorului, si indiferent de tipul de incalzire (comuna sau CT individuala). Ex un prag minim de temperatura de 18C ar putea fi suportabil atat de cel ce doreste sa faca economii si ar tine cont si de faptul ca acesta traieste intr-un condominiu cu pereti comuni si transferuri de caldura, iar mentinerea unor temperaturi scazute in propriul apartament va afecta vecinii. Sunt de acord cu chestia cu debransarea mascata, autoritatile vazand ca se impute treaba, sub sloganul consumi cat iti permiti, au facut acest fapt pentru a permite celor ce nu-si mai permiteau plata caldurii, sa stea in frig de cat isi permit sau sa se multumesca cu caldura primita de la vecini sau prin arderea gazului de la pausal, fara a tine cont de modul cum aceste practici le vor afecta sanatatea, vecinii si in ultima instanta dezechilibrarea instalatiei si chiar afectarea societatilor gen RADET (desi astia si-o merita, dar asta e alta discutie).

Desi sunt impotriva anumitor masuri de distributie abuziva a costurilor comune, nu pot sa neg evidenta faptului ca, exprimandu-ma mai profan, caldura curge de la o temperatura mai ridicata la una mai scazuta, si diferente de temperaturi cat mai mici intre apartamente ar duce la o distributie mai echitabila a costurilor. Pareri de genul fac ce vreau in apartamentul meu sunt aplicarea gresita a principiilor proprietatii individuale la o proprietate eminamente comuna, asa cum este un bloc de apartamente, proprietate comuna pe care respectivul proprietar si-a asumat-o.
Deasemenea luarea unor masuri de economie in sensul evitarii unor temperaturi prea ridicate in apartament ar aduce beneficii atat pentru portofel cat si pentru sanatate. Cei din vest nu de saraci considera temperatura de confort de 20-21C, ci din respect atat pentru buzunarul propriu (banii aia se pot cheltui mai bine in alta parte), sanatatea proprie cat si pentru resurse/mediu. Specialistii recomanda iarna temperaturi in living de 21C, la baie mai cald, iar in restul casei 18C, considerand temp de 24C ca si limita maxima de confort

Referitor la SET, poate m-am exprimat gresit, ma refeream la izolarea coloanelor de agent termic ce traverseaza apartamentele, izolare care ar scadea puterea termica cedata a acestor corpuri de incalzire, scadere care in mod normal ar trebui luata in calcul de cel ce face calculul distribuirii consumului de caldura.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
Selenus, utilizator
Problema este si ca exista reglementari paralele.
1. Reglementarile in constructii respecta cerintele esentiale de caliate in constructii, inclusiv sanatatea, igiena.
2. Reglementarile populiste si nestiintifice ale ANRSC care au scop maximizarea vanzarilor firmelor de repartitoare.
Problema temperaturii minime de deschidere invocata de dvs a fost ridicata de somitatile Romaniei in domeniu, in acelasi sens, in studii publicate in revista Instalatorul 2004-2005.
Afacerile firmelor sunt mai importante decat stiinta si legea. Castig maxim si rapid.
Problema echilibrarii poate fi rezolvata cel mai ieftin prin apelarea la programuil de reabilitare termica, ce cuprinde si partea de instalatii.
Economia de caldura nu inseamna eliminarea totala a sursei de incalzire. De aceea exista si standardul SR 1907 privind si temperturile minime de calcul, la care trebuie adaptate si temperaturile de deschidere ale robinetelor termostatate. Si in standardul SR EN 834/2002 se are in vedere o temperatura de referinta a aerului din incapere de 20 gr C. Pana si ANRSC prevede la art 3, pct 3.20 din Anexa 3 a Ordinului 233/2004 acelasi lucru, dar care nu poate fi respectat din cauza temperaturii minime de deschidere de 6 gr C prevazuta tot de ANRSC in aceeasi anexa.

Psihoza izolarii coloanelor de distributie a aparut de prin 2010, cand ANRSC a inventat repartitorul comun (inexistent in Europa) pentru a mai ascunde efectele dezechilibrului hidraulic (surplus de agent termic- costuri suplimentare).
Daca se efectueaza echilibrarea hidraulica, va disparea si costul exagerat pt instalatia comuna. Niste tevi nu consuma ele singure atata caldura cat pretind firmele, depasind cu mult valoarea data de puterea lor termica.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
darida, utilizator
Daca nu ar exista repartitor comun, cum se face repartizarea caldurii pe partile comune? Pentru ca pentru partea comuna se inmulteste diferenta de indecsi de la o luna si alta cu SET-ul instalatiei comune.

Deci, daca nu exista acest repartitor, de unde sa se stie aceasta diferenta....si pana la urma puteti sa ne spuneti cum se calculeaza in occident caldura intr-un condominiu?
Se aplica numai la calorifere unde exista repartitoare? La partea comuna cum se rezolva?
Orice corp de incalzire (radiatoare, tevi) are o putere termica nominala, stabilita in anumite conditii internationale standard (temperatura agent termic 90 gr C la intrare, 70 gr C la iesire, presiune debit).
In conditiile de exploatarea din luna respectiva (temperatura agentului termic adaptata temperaturii exteroare), instalatia comuna are o putere termica efectiva, mai redusa, adica cedeaza o anumita cantitate de caldura, raportata la acele temperaturi ale agentului termic.
Contorul de energie termica a blocului are si 2 senzori de temperatura, pe langa cel de debit. Astfel, se inregistreaza temperatura de intrare si de iesire a agentului termic, reflectind o cedare de caldura. Costul caldurii cedate de instalatia comuna poate fi astfel determinat, pe baza puterii termice efective a SET-ului instalatiei.

Un repartitor montat la subsol va inregistra media diferentelor de temperatura ale aerului incaperii din subsol unde este montat si ale tevii pe care este montat. Cat de reprezentativa este temperatura aerului incaperii din subsol pentru toate spatiile traversate de instalatia comuna?

indiferent de ce aparate sau programe de calcul se utilizeaza, ideea fundamentala ramane aceeasi: oamenii consuma caldura, energie termica, iar unitatea de masura pentru acestea este Gcal (tolerata) sau Mw (legala).
Unitățile de măsură sunt esențiale pentru exprimarea oricărei indicații de mărime. Daca asociatia consuma Gcal, de ce proprietarii nu pot consuma Gcal, chinuinduse sa scada unitati (temperaturi) din total unitati?
Se poate stabili consumul instalatiei comune in Gcal/Mw, se scade din totalul consumului pe bloc, iar restul se imparte in fiunctie de indicatiile repartitoarelor+SET, cu corectiile de rigoare.

In Franta (Codul constructiilor) si Germania (Ordonanta privind decontarea costurilor de incalzire), se tine cont de indicatiile repartitoarelor in proportie de 50-70%, restul consumului impartindu-se dupa suprafata utila. -„Contorizarea consumurilor de căldură pentru încălzire ...” - L. Dumitrescu, R. Instalatorul, nr. 1/2004.
Tot aici se propune aplicarea procentelor diferentiat, in Romania, in functie de asezarea apartamentelor (cota comuna mai mare pentru apartamentele dintre etaje, care beneficiaza de mai multa caldura indirecta).
Costurile comune trebuie sa includa nu doar costul consumului instalatiei comune, ci si costul incalzirii indirecte.
Aplicarea unor asemenea procente exclusiv ca si consum al instalatiei comune este gresita, mai ales ca in Romania mai exista problema instalatiilor dereglate grav, problema ce nu exista in Vest. Un anumit procent poate avea o valoare mai mica sau mai mare si in functie de dereglarea hidraulica.
In cazul unei instalatii reglate, costurile comune vor fi si ele mai mici, decat in cazul instalatiei dereglate, unde exista un surplus de agent termic.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)