avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acte emise de mediator in urma prezentarii partilor ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acte emise de mediator in urma prezentarii partilor la informare.Certificat de informarevs pv de informare.

Dragi colegi mediatori,
Prin OUG pentru modificarea şi completarea Legii 192/2006 privind medierea, se modifică denumirea documentelor pe care mediatorul care realizează şedinţa de informare privind avantajele medierii
Astfel, conform legii , dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei”.
Interpretând aceste prevedri, trebuie să înţelegem faptul că, atunci când toate părţile implicate se prezintă şedinţa de informare, ca procedură prealabilă instanţei de judecată, mediatorul va emite documentul intitulat ,,certificat de informare,, , iar în situaţia în care una dintre părţi rezuză să se prezinte , nu răspunde invitaţiei adresată fie de partea adversă, fie de către mediator, dacă partea a solicitat mediatorului ca acesta să transmită invitaţia , ori dacă acesta, deşi acceptă să se prezinte la şedinţa de informare, nu se prezintă la data fixată în acest scop, mediatorul va emite doar un proces verbal de informare?
Haideţi să lămurim împreună dacă , în oricare dintre situaţiile expuse mai sus mediatorul va elibera şi certificatul de informare, sau , după caz, doar proces verbal de informare, ori ambele documente.
Personal am sa redactez un singur inscris, respectiv numitul Certificat de informare, in care, in dreptul partii care nu se prezinta la mediere am sa scriu ca nu s-a prezentat si eventual cateva adaugiri, gen: refuza, nu a fost gasita la adresa, etc. etc.
Cred ca suntem fauritori de prea multe hartii si multe fara rost si nu se numeste Baba Rada, este Rada Baba.....Zau asa, daca este sa te iei dupa numarul de dosare si hartii pe care le am deja in birou pe care scrie mediere zici ca toate medierile efectuate in Romania nu le-am facut decat eu.... Mii de copaci omorati fara rost !
De aceea eram interesată, fiindcă din lege rezultă că ar fi vorba despre două înscrisuri, care se eliberează în funcţie de situaţie: prezenţa ambelor părţi, a uneia singure, etc.
Am auzit că s-ar fi discutat şi despre posibilitatea unui certificat tipizat, pe care mediatorii să-l descarce de pe site-ul Consiliului de Mediere,atunci când are nevoie.
Daca vor exista tipizate, asta e, le completam pe acelea, dar daca nu, eu personal voi incerca sa intocmesc o singura hartie. Mi se pare inutila povestea cu 2 hartii...Daca le vede cineva rostul sa motiveze...
Câteva clarificări/precizări cu privire la actele despre care discutăm , ca şi despre alte aspecte de interes pentru mediatori , justiţiabili sau specialişti ai dreptului , au fost discutate în cadrul unui simpozion ce a avut loc în vederea formării continue a mediatorilor,la Galaţi:

[ link extern ] /

Există o părere aproape unanimă ca formularele de certificat de informare şi, chiar PV, redactate de mediator să fie unitare ca formă şi conţinut, înregistrate şi întocmite pentru fiecare parte participantă şi mediator. Câţiva participanţi au susţinut că certificatul ar putea fi semnat şi de către părţi, ca PV. Valoarea juridică a acestor înscrisuri este puţin diferită, PV fiind un înscris sub semnătură privată al părţilor şi mediatorului care consemnează ceea ce s-a întâmplat la informare, în timp ce certificatul ar fi un înscris emis de un profesionist autorizat conform legii care consemnează un fapt (informarea) generator de consecinţe juridice: admiterea/respingerea acţiunii reclamantului, neamendarea părţilor participante la informare care au acceptat recomandarea judecătorului, pe timpul procesului.
Consiliul de mediere a stabilit că certificatele şi PV vor putea fi descărcate de pe site-ul CM on-line, pe baza unui user şi unei parole comunicate fiecărui mediator înscris pe Tabloul mediatorilor găzduit pe site, după efectuarea informării. Certificatele şi PV vor avea serie şi număr de înregistrare şi vor ajuta la completarea unei statistici privind informările efectuate, necesară la fundamentarea unor viitoare modificări legislative şi monitorizării stabilite la nivel european şi naţional. Obiecţiile subsemnatului privind creşterea costurilor şi incidentele care pot împiedica descărcarea au fost înlăturate de CM.

"În acest sens, părerea cvasiunanimă a magistraţilor a fost că se va respecta C. Pr.Civ. şi nu se va refuza depunerea unei acţiuni în cazurile enunţate la art. 60^1, dar la primul termen se vor trimite părţile la informare în termen scurt de 15 zile şi numai dacă reclamantul refuză sau nu se prezintă la informare, nefăcând dovada participării cu certificat şi /sau proces verbal, se va respinge acţiunea ca inadmisibilă. "

Sa inteleg ca magistratii nu vor respecta legea?

Alte discuții în legătură

Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
Informare mediere Monica H. Monica H. conform noilor reglementari ,informarea privind medierea poate fi realizată si de către consilierul juridic. Cum arata un model de informare realizată de ... (vezi toată discuția)